Muk i tišina umjesto tradicionalnog bajramskog veselja

"Stanovnici su za bajramski ručak jeli makarone sa sirom i paradajz. Mnogi plaču, jer nemamo para i mogućnosti da proslavimo kako dolikuje"
77 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 14:55h

Iako je ramazanski Bajram, u izbjegličkom Kampu na Koniku nijesu slavili - pjesmu i veselu atmosferu, zamijenili su muk i tišina.

Umjesto bogate trpeze, jagnjećeg pečenja i baklava, stanovnici šatorskog naselja na Koniku za bajramski ručak jeli su makarone sa sirom i paradajz.

"U ovakvim uslovima ne možemo da slavimo i jedino nam ostaje da vjerujemo da će biti bolje"

Požar koji je izbio 24. jula u cik zore potpuno je opustošio Kamp 1 na Koniku, ostavivši bez krova nad glavom izbjeglice sa Kosova.

Romi sa Kosova se nadaju da će Šatorsko naselje, uz pomoć međunarodnih organizacija, uskoro zamijeniti građevine od čvrstog materijala, kako ne bi živjeli u uslovima nedostojnim 21. vijeka.

"U ovakvim uslovima ne možemo da slavimo i jedino nam ostaje da vjerujemo da će biti bolje. Bajram smo jutros obilježili simbolično, koliko možemo, samo zbog djece, ali slavlja i pečenja kao prethodnih godina nije bilo. Svi u Evropi znaju da je danas Bajram i trebalo je da nam na naš vjerski praznik ponude nešto više od makarona sa sirom. Ukupni današnji trošak za naš ručak iznosi oko 300 eura, a možda ni toliko", kazao je potišteni Ali Rama.

U oko 150 šatora na Koniku juče nije bilo ni prepoznatljive cike djece, koja najčešće ne razumije muku i probleme, pa se osmijesi na njihovim licima pojave već sa izlaskom sunca.

Tišina je, međutim, zamijenila pjesmu, a makaroni pečenje.

"Nismo u mogućnosti ništa da pripremimo. Para nemamo, nemamo ni struje, tako da se, za ovih 13 godina otkad smo došli ovdje, Bajram prvi put ne slavi u naselju. Tužna je i činjenica da smo već 13 godina u Kampu, a sada svakog časa strepimo od novog požara jer su šatori veoma lako zapaljivi, zbog toga niko od nas i ne napušta naselje jer je strah i briga za porodicom velika", kaže Tefik Beriša.

Kupus, pasulj, boranija...

Ekipa koja u Kampu svakodnevno dijeli hranu izbjeglicama sa Kosova juče je mirno podijelila pripremljeni nedjeljni obrok, kazavši “Vijestima” da je samo to njihov posao.

To rade na isti način svakoga dana, pa i na Bajram.

"Svaki dan se priprema neko novo jelo. Juče je bio kupus sa mesom, prekjuče pasulj, a prije toga boranija. Ne znam da li je neko u organizaciji ove humanitarne pomoći razmišljao o Bajramu, ali to nije naš dio posla. Mi samo dijelimo hranu", kazao je jedan od radnika.

U najmanju ruku prikladnije bi ipak bilo da su, na primjer, nadležni u subotu spremili makarone, a juče, na Bajram, kupus s mesom.

Galerija

Bonus video: