Budva rekorder po broju taksi vozila: Taksiraju i policajci?

Najgore je to što mnogi policajci imaju svoja taksi vozila, i koja jedino mogu da rade. Oni imaju prioritet kada se gosti voze do ’Top Hila’, oni imaju prolaz...
262 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 15:26h

Budva je sigurno grad sa najvećim brojem taksi vozila po glavi stanovnika, jer njenim ulicama se vozi gotovo 800 automobila koji se bave tom djelatnošću, od kojih su dvije trećine divlji.

Razlozi koji su doveli Budvu do tog neslavnog rekorda su, prije svega kriza, nemaština i želja za brzom i lakom zaradom. Sve to je natjeralo mnoge da dođu u metropolu turizma i počnu da se bave tim poslom. Upravo najveći broj taksi vozača, bilo legalnih ili nelegalnih, gotovo 90 odsto, nijesu stanovnici Budve, već su uglavnom sa sjevera Crne Gore, iz Srbije, Bosne, pa čak i Makedonije.

Kada padne mrak i gradska vreva doživi kulminaciju, na ulicama se pojavljuje na desetine nelegalnih taksista koji koriste svaku priliku da “uzmu” klijente onim koji su za to dobro platili Opštini, prije svega taksi stajalište, pa porez, dobijanje licence i ostalo.

Svi znaju, a ćute

Tada na scenu stupa sav onaj haos koji je ove sezone doživio zenit. Međusobne svađe legalnih i divljih taksista, tuče, preotimanje gostiju...

Strah da bi ga javni istup koštao posla od koga, kako kaže, ne može da zaradi zbog "divljih" najbolje oslikava situacija u taksi prevozu u Budvi, gdje su svi ogorčeni, a ćute

Strah da bi ga javni istup koštao posla od koga, kako kaže, ne može da zaradi zbog "divljih" najbolje oslikava situacija u taksi prevozu u Budvi, gdje su svi ogorčeni, a ćute. Sve se zna, a o problemima niko ne govori javno, iako je to jedini način da se ti problemi riješe. Mada je krajem jula u velikoj akiciji oko 40 divljih taksista uhvaćeno i kažnjeno, te donijeto još 80 rješenja o kažnjavanju taksi djelatnika, uz izrečene kazne od oko 14 hiljada eura, to nije obeshrabrilo uporne da nakon 20 dana „primirja“ ponovo počnu da divljaju budvanskim ionako saobraćajem opterećenim ulicama.

I Komunalna policija, odnosno njihova dva saobraćajna inspektora, uz jaku asistenciju polcije, počela je ponovo žestoku akciju kontrole.

Odbacujući spekulacije da policija bilo koga štiti od divljih taksista, saobraćajni inspektor Milomir Vlačić je kazao da je upravo u saradnji sa budvanskom saobraćajnom policijom, tokom jula sprovedena akcija kada je izdato 39 rješenja o zabrani upravljanja vozilom vozačima koji nijesu imali taksi legitimaciju.

U saradnji sa policijom smo u julu izveli akciju u okviru koje smo izdali ukupno 69 prekršajnih naloga u iznosu od 10.620 eura

Kad padne mrak, na ulicama se pojavi na desetien nelegalnih taksista

"Kada sam prije gotovo dvije decenije počeo da radim kao saobraćajni inspektor u Budvi, kontrolisao sam svega 25 taksista. Danas je to 370 vozila, odnosno 26 taksi udruženja i 89 preduzetnika", istakao je Vlačić.

Haos u taksi prevozu mogao bi napokon da bude riješen opštinskom odlukom o taksi prevozu koja je još prije pola godine prošla javnu raspravu, te bi se, kako je kazao sekretar za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikola Divanović, trebala poslije sezone naći na prvom skupštinskom zasjedanju.

"Tada će biti uveden red i nećemo više imati nikakvih problema u taksi prevozu", kazao je Divanović.

Odlukom je jasno preziciran način korišćenja taksi stajališta, te uvedena vinjeta, oznaka, kojom će tačno biti definisano koje vozilo "pokriva" koje taksi parkiralište.

Pljušte kazne

Načelnik saobraćajne policije Budve Mišo Zec potvrdio je da se obavljaju kontrole i da su prethodnih dana kaznili veći broj taksi prevoznika.

"Kontrole se vrše tokom noći, vikendom, kada je najveći broj onih koji žele da rade mimo propisa. Naravno, tu imamo i dosta nekih izdatih papira od lokalnih organa koji nijesu potpuni, tako da ima dosta neispravnosti. Sve sankcionišemo i niko nije privilegovan“, kazao je Zec.

Na pitanje da li je istina da ima policajaca koji imaju svoja vozila, Zec je kazao da su “upravo zbog takvih priča zaustavljali i kontrolisali i ta vozila koja su pojedini taksisti označavali da rade za nekoga".

Vlačić podnio prijavu

Da je vrag odnio šalu, te da su tenzije među taksi prevoznicima zaista na vrhuncu, potvrđuje i krivična prijava koju je inspektor Vlačić podnio policiji prije 20 dana, kada je verbalno napadnut od jednog od nelegalnih prevoznika.

Kako je "Vijestima" potvrđeno u policiji, taksista je nasrnuo na Vlačića, te ga psovao, zbog čega je ovaj podnio prijavu.

Galerija

Bonus video: