Završene Igre stare Crne Gore: Viteštvo na prvom mjestu

"Ovo je ukorijenjena tradicija u crnogorskom narodu, koja se održava dugi niz godina, po završetku nahijskih igara"
107 pregleda 3 komentar(a)
Igre stare Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Igre stare Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.08.2012. 12:42h

Igre stare Crne Gore su dio tradicije koja se uvijek poštovala u Crnoj Gori, a osim sportskog takmičenja i želje za pobjedom, bude pomalo zaboravljena prijateljstva, obnavljaju stara kumstva...

Ovog vikenda, domaćin Igara je Lješanska nahija, a viteško takmičenje se održava na sportskim terenima SD "Farmaci", gdje se za titulu najboljeg bore četiri nahije.

Katunjani brane titulu

U pet sportskih disciplina fudbalu, vuči konopa, šahu, odbojci i atletici, nadmetaće se Lješanska, Crmnička. Riječka i Katunska nahija, koja brani titulu osvojenu prošle godine.

I pored velike želje za pobjedom, domaćin se potrudio da gostima ništa ne fali. Ima tu i jela i pića, ali i mnogih drugih specijalnih iznenađenja, za svakog po nešto.

"Ovo je ukorijenjena tradicija u crnogorskom narodu, koja se održava dugi niz godina, po završetku nahijskih igara. Lješanske igre su ove godine održane 42. put, što najbolje govori koliko je sport duboko u tradiciji našeg naroda. Mi želimo da Igre proteknu u fer i sportskoj borbi, uostalom viteštvo je na ovakvim takmičenjima na prvom mjestu", kazao je predsjednik Organizcionog odbora takmičenja Ivan Vukčević.

Domaćinski, ali bez popusta na terenu

Katunska nahija je do titule stigla prošlogodišnjom pobjedom na Igrama koje je organizovala Riječka nahija, ali u Lješanskoj nahiji ne planiraju da budu baš toliko gostoljubivi na sportskim terenima.

"Vjerujem da ćemo biti pravi domaćini i da će se naši protivnici osjećati lijepo tokom borbe, ali je naša želja da osvojimo titulu na domaćem terenu i tu neće biti popusta ni za koga. Daćemo sve od sebe da iskoristimo prednost domaćeg terena i da osvojimo titulu najboljeg1', dodao je Vukčević.

Kako bi sve proteklo u fer i sportskoj borbi, a pravda na magičnom travnatom četvorouglu zadovoljena, postaraće se fudbalski sudija Predrag Strugar, koji ima ogromno iskustvo dijeljenja pravde na ovakvim i značajnijim takmičenjima.

"Milina je suditi na ovakvim takmičenjima. Uvijek ima vatre, prave muške borbe za svaku loptu, svaki poen"

"Milina je suditi na ovakvim takmičenjima. Uvijek ima vatre, prave muške borbe za svaku loptu, svaki poen, ali su to uvijek viteška takmičenja u kojima je druženje na prvom mjestu. Siguran sam da će tako biti i ovog puta i da će na kraju pobijediti najbolji, a da će ostali pružiti ruku pobjedniku. Godinama sudim i posjećujem ovakva takmičenja i uvijek je prštalo, ali se sve završi u sportskom duhu, a kako i ne bi kada se jedni nasuprot drugih nađu prijatelji, kamovi, pa čak i rođaci”, kaže Strugar.

Izazov koji se ne propušta

Uz hladno pivo i meso sa roštilja vrijeme brže protiče. Žeđ i tremu uz hladno "nikšićko" gasio je u petak veče i dugogodišnji sportski radnik i kapiten prošlogodišnjeg pobjednika Katunske nahije Rajko Ćupić, koji je prije 15-ak godina bio osnivač prvog neprimorskog vaterpolo kluba u Crnoj Gori.

VK "Podgorica" se nakon nekoliko godina ugasio, ali ljubav prema sportu je ostala.

"Svake godine kažem dosta je, ovo je posljednja, ali kako se bliži naredno takmičenje vraća se želja da još jednom učestvujem na Igrama. I tako godinama ponovo dođem, pa ponovo i ponovo... Igre stare Crne Gore, baš kao i Komansko-bandićke-zagaračke igre, su jače od mene. Zov druženja i prilika da ponovo na jednom mjestu sretnem mnogo prijatelja izazov su koji ne treba propustiti", kaže uz smijeh kapiten Katunjana.

Svi pobjednici kad je fer i sportski

Kapiten Crmničana Čedomir Božović smatra da su Igre tradicija koju treba njegovati i čuvati za pokoljenja koja dolaze.

"Godinama su Igre proticale u fer i sportskoj borbi, pa nema razloga da ne bude tako i ovoga puta. Bez obzira na to što se radi o amaterskom takmičenju i duelima starih poznanika i prijatelja, glad za pobjedom je prisutna kod svih, i upravo to ovom takmičenju daje specifičnu težinu. Na ovakvim takmičenjima svi smo pobjednici i svi na kraju završimo u dobrom druženju i zajedničkom veselju sa ukupnim pobjednikom. Pošto sam veliki ljubitelj šaha, nadam se da će boginja šaha Kaisa ovoga puta biti naklonjena nama i da će titula u Crmnicu", rekao je "Vijestima" Božović.

Bonus video: