"Stazama i bogazama sa divikozama" na Žabljaku

Organizatorka festivala Svetlana Vujičić kaže da je ovo bila prilika da se učesnici upoznaju sa turističkom ponudom na ovim stazama
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 12:15h

Pod sloganom „Stazama i bogazama sa divikozama” na Žabljaku se dogodilo finale „Via Dinarica festa” koji je u sklopu projekta „Via Dinarica” finansirala je Evropska unija u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora sa 85 odsto ukupnih sredstava, dok su preostalih 15 odsto obezbijedili Ministarstvo održivog razvoja i turizma i USAID u Crnoj Gori.

Na crnogorskoj strani projekat realizuje Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, a na bosansko hercegovačkoj strani Extreme Sport klub Limit.

Festival, koji je imao za cilj turističku valorizaciju ruralnih planinskih zajednica u Nacionalnim parkvima „Durmitor” i „Sutjeska” započeo je u Bosni i Hercegovini odnosno NP „Sutjeska” odakle su predstavnici lokalnih tur-operatora tokom dvodnevne FAM ture prošli planinarskim i biciklističkim stazama koje su uređene tokom ovog projekta.

Oni su narednog dana stigli na Žabljak i priključili se ostalim učesnicima i bogatom programu koji se dešavao u gradu, okolini i najatraktivnijim prostorima NP „Durmitor”

Sve to po promotivnim cijenama kao i posjeta sajmu domaćih proizvoda koji je činio dio programa ovog festivala.

Organizatorka festivala Svetlana Vujičić kaže da je ovo bila prilika da se učesnici upoznaju sa turističkom ponudom na ovim stazama, koji povezuju ta dva nacionalna parka, i uključiti je u buduće turističke programe.

"Posjetioci su po promotivnim cijenama uživali u raftingu Tarom, krstarenju Pivskim jezerom, kanjoningu kroz Nevidio, jahanju konja, džip turama, obilasku vidikovaca u kanjonu Tare. Kako smo najavlili drugi festivalski dan bio je posvećen turistima i svečanoj promociji „Via Dinarice“, pa su posjetioci uživali u interesantnim izletima organizovanim u saradnji sa turističkim poslenicima na području NP Durmitor i okoline. Zabave je bilo i za mališane koji su se, uz edukativne i muzičke sadržaje družili sa animatorima. Završnica je bila muzički dio festivalske zabave uz zvuke i igru folklora, a na kraju je nastupio DJ", kazala je Vujičić ocijenivši manifestaciju uspješnom jer je bila dobro posjećena a program u potpunosti realizovan.

Galerija

Bonus video: