Policija nije dozvolila CPC da služi liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima

Mihailo je opet pozvao državu da omogući CPC da služi liturgiju u svim vjerskim objektima u Crnoj Gori
81 pregleda 35 komentar(a)
ivanova korita, CPC, Foto: Danijela Lasica
ivanova korita, CPC, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 19.08.2012. 16:25h

Pristalicama Crnogorske pravoslavne crkve policija jutros nije dozvolila da služi liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima, povodom Preobraženja i 150 godina od bitke na Šarancima, u kojoj su Crnogorci pobijedli Turke.

Kao i prethodnih godina, ovakva odluka policije uslijedila je nakon najave da će na istom mjestu u isto vrijeme službu obaviti i Mitropoliija Crnogorsko-primorska.

Međutim, predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske se nijesu pojavili, ali ni Crnogorskoj crkvi nije dozvoljeno da liturgiju obavi u crkvi, zbog čega je služba obavljena na livadi ispred crkve.

Mitropolit CPC MIhailo tom prilikom je još jednom pozvao državu da CPC omogući da služi u svim vjerksim objektima u Crnoj Gori.

"Danas ste vidjeli da naše vlasti izvršuju onu poruku koja dolazi, ne iz crnogorske države i njene vlasti, nego iz Srpske pravoslavne crkve, iz Beograda, preko srpske filijale na Cetinju. Zato crnogorskoj vlasti, pred pravoslvanim vjernicima, poručujem da od danas i ubuduće, u svim crkvama i manastirima, kada su veliki praznici, sveštenstvo CPC će našoj crnogorskoj vlasti prijaviti skupove, i da će služiti liturgiju, a oni svaki put neka nam šalju policiju, i neka nam brane da ulazimo u naše", kazao je Mihailo”.

Mitropolit Mihailo najavio je i da će CPC zvanično uputiti saopštenje Predsjedniku, Skupštini i Vladi o svojim namjerama kako će ubuduće ponašati i ulaziti u crkve i manastire koje su joj ostavili preci.

Prije tri godine na isti datum, policija je spriječila sukob između pristalica dvije crkve. Sveštenstvo i vjernici Mitroploije crnogorsko primorske počeli su službu u 8 sati ujutro, ali je nijesu završili do 10 časova , za kada je bila zakazana liturgija CPC.

Takav gest izrevolitirao je pristalice CPC, a fizički obračun između pristalica jedne i druge crkve, samo je spriječila policija.

Od tada ni jedna ni druga crkva nijesu uspjele da na 19. avgust održe liturgiju u crkvi Preobraženja. I prošle godine, zakazale su službu za isto vrijeme , ali im policija nije dozvolila ulazak.

Bonus video: