U Crnoj Gori ove godine usvojeno samo jedno dijete

Zamjenik direktora Dječjeg doma Mladost u Bijeloj Slavica Ilić kazala je da se u toj ustanovi trenutno nalazi 132 djece
85 pregleda 4 komentar(a)
Dom Mladost Bijela, Foto: Slavica Kosić
Dom Mladost Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.08.2012. 08:18h

Ove godine u Crnoj Gori usvojeno je jedno dijete, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

On je rekao da je broj usvojene djece prethodnih godina bio veći - 2009. godine usvojeno je petoro, a 2010. i prošle godine šestoro djece.

“Svake godine imamo oko petnaestak zahtjeva za usvojenje. Usvojioci su u najvećem broju državljani Crne Gore, a u nekim slučajevima i stranci ”, kazao je Numanović Danu.

On je podsjetio da Ministarstvo svake godine ima samo po jedan ili dva zahtjeva za nesrodničko starateljstvo.

Zamjenik direktora Dječjeg doma Mladost u Bijeloj Slavica Ilić kazala je da se u toj ustanovi trenutno nalazi 132 djece, starosti od mjesec do 24 godine, uključujući one koji su se odlučili da studiraju.

“Zainteresovanost bračnih parova iz naše države za usvajanjem je velika, odnosno veći je broj zahtjeva nego djece spremne za usvojenje. Međutim to što je dijete smješteno u dom istovremeno ne znači da je spremno da bude usvojeno” , kazala je ona, navodeći da porodice neke djece često samo trenutno ne mogu da brinu o njima.

Prema njenim riječima, procedura ”suštinski nije duga”, ne duža od tri mjeseca, a obuhvata podnošenje dokumentacije, razgovore i avaluaciju potencijalnog usvojitelja, dok usvojenje obično traje do godinu i po.

Bonus video: