Bošnjačka stranka traži pomjeranje ispitnog roka zbog Bajrama

Studentski avgustovski rok počinje 20. avgusta, a dan ranije islamski praznik Bajram koji traje do 21. avgusta
16 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.08.2012. 14:15h

Bošnjačka stranka je zatražila da Ministarstvo prosvjete i sporta, rukovodeći kadar i nastavničko vijeće univerziteta i fakulteta u Crnoj Gori, zbog Bajrama, pomjere vrijeme avgustovskog ispitnog roka.

"Time bi omogućili pripadnicima islamske vjere da nastupajući Bajram provedu u skladu s običajima svoje vjere - u radosti, sa svojim porodicama, rođacima i prijateljima", kaže se u saopštenju.

Studentski avgustovski rok počinje 20. avgusta, a dan ranije islamski praznik Bajram koji traje do 21. avgusta.

Studentska unija: Ispitni rok na Bajram je kršenje prava >>>

Iz BS podsjećaju da su Vlada i Islamska zajednica u Crnoj Gori potpisale Ugovor koji definiše uređenje međusobnih odnosa.

Posebnim članom je određeno da su Ramazanski i Kurbanski Bajram neradni dani za pripadnike islamske vjere.

"Isti član Ugovora obavezuje sve univerzitete i fakultete u Crnoj Gori (državne i privatne) da se za vrijeme islamskih vjerskih praznika ispiti ne održavaju", navodi se u reagovanju.

Kako je trajanje agustovskog ispitnog roka predviđeno do 15. septembra, jasno je da se može odložiti bez zakonskih smetnji i omogućiti studentima islamske vjere trodnevno svetkovanje Bajrama.

"U suprotnom, desiće se da institucije visokog obrazovanja u Crnoj Gori postanu pioniri kršenja Ugovora između Vlade i Islamske zajednice, čime se zadire u osnovna ljudska prava i slobode koje jemči Ustav", kaže se u reagovanju BS.

Ta partija apeluje na resorno ministarstvo, univerzitete i fakultete u Crnoj Gori da odluku o održavanju avgustovskog ispitnog roka promijene, kako ne bi došlo do kršenja osnovnih ljudskih prava i narušavanja Ugovora Islamske zajednice i države.

Bonus video: