Đaci u centru Podgorice prodaju polovne udžbenike

"Prodajem knjige da bih sebi kupio nove za srednju školu i da bih odvojio nešto para za ekskurziju, a i da sebi malo udovoljim", kaže 14-godišnji Miloš Andrijević
0 komentar(a)
Đaci prodaju udžbenike u centru Podgorice, Foto: Irena Jovanović
Đaci prodaju udžbenike u centru Podgorice, Foto: Irena Jovanović
Ažurirano: 17.08.2012. 10:30h

Centar glavnog grada, na uglu ulica Slobode i Hercegovačke, uveče je preplavljen ljudima koji prodaju polovne knjige, neke i za samo jedan euro.

Jedan od najmlađih prodavaca Miloš Andrijević koji je završio deveti razred već četiri dana prodaje svoje i knjige svojih drugara, kako bi opremio sebe za školu.

"Prodajem knjige da bih sebi kupio nove za srednju školu i da bih odvojio nešto para za ekskurziju, a i da sebi malo udovoljim.

Mogu se pohvaliti da sam do sada imao dobru prodaju”, kazao je četrnaestogodišnji Andrijević. On komplete knjiga za šesti i sedmi razred cijeni po 30 eura, za osmi 35, a za deveti 45 eura.

Ličina je kazala da je tog dana prvi put izašla da prodaje knjige, i da prodaja loše ide. Ona se zbog loše prodaje kompleta odlučila na prodaju udžbenika na komad, po cijeni od jednog do dva eura

Tamara Jevtović i Anđela Ćurić su svoje knjige izložile, kao i mnogi drugi ljudi, na paketima koje su postavile na trotoaru. One kažu da su cijene za sedmi od 35 do 40 eura, za osmi od 50 do 55, dok je za knjige devetog razreda potrebno izdvojiti 60 eura.

Među najpovoljnijim prodavcima bila je Emina Ličina, koja je komplet knjiga za šesti razred prodavala po cijeni od 15 eura.

Ličina je kazala da je tog dana prvi put izašla da prodaje knjige, i da prodaja loše ide. Ona se zbog loše prodaje kompleta odlučila na prodaju udžbenika na komad, po cijeni od jednog do dva eura.

“Prodajem cijeli dan od 11 sati, i prošlo mi je samo nekoliko knjiga. Za početak je strašno loša prolaznost, samo da se ovako ne nastavi”, rekla je Ličina.

Prodaja korišćenih udžbenika, u okviru akcije pod sloganom ”Pokloni, kupi, prodaj korišćeni udžbenik”, biće organizovana u “Delta sitiju” od 20. do 31. avgusta.

Kako je najavljeno iz podgoričkog odbora Sindikata prosvjete, građani će moći da kupe udžbenike za svoju djecu po znatno nižim cijenama u vremenu od 18 do 21 čas.

“Novac i udžbenici koji budu prikupljeni na taj način, preko sindikalnih organizacija biće upućeni đacima sa seoskog područja Podgorice”, ranije su saopštili iz Opštinskog odbora SPCG.

Bonus video: