Rašović: Sad ćemo imati sigurnu krv

”Nova zgrada sa savremenom opremom može se očekivati najkasnije do kraja sljedeće godine, a biće prostora i za zapošljavanje mladih ljekara i drugog kadra”, kazala je dr Rašović
185 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 07:05h

Osnivanjem Zavoda za transfuziju krvi i objedinjavanjem dosadašnjih osam područnih jedinica pri opštim i specijalnim bolnicama, od sada će za sve građane pravovremeno biti obezbijeđena sigurna krv, uvjerava direktorka Zavoda dr Gordana Rašović.

Ona je “Vijestima” rekla da će novoformirana zdravstvena ustanova, koja od 1. jula nije u sastavu Kliničkog centra, obezbijediti uvođenje kontrole kvaliteta u transfuziološke službe i omogućiti da na čitavoj teritoriji države pacijentima budu dostupne savremene metode transfuziološkog liječenja.

"Sada možemo da prevaziđemo problem obezbijeđivanja sigurne krvi na teritoriji čitave države, koji je do sada postojao zbog razlika u opremljenosti pojedinih transfuzioloških službi i broja dobrovoljnih davalaca”, naglasila je dr Rašović

Postojeća oprema, među kojom ima i stare skoro tri decenije, prema njenim riječima, biće zamijenjena novom i savremenom, čime će biti stvoreni uslovi za obavljanje procedura, za koje do sada nijesu postajali tehnički uslovi.

“Osnivanje Zavoda kao nacionalne koordinirane službe i izdvajanje transfuziološke službe iz postojećih ustanova predstavlja nov kvalitet i unapređenje rada.

Sada možemo da prevaziđemo problem obezbijeđivanja sigurne krvi na teritoriji čitave države, koji je do sada postojao zbog razlika u opremljenosti pojedinih transfuzioloških službi i broja dobrovoljnih davalaca”, naglasila je dr Rašović.

Pojedini transfuziološki centri, koji su do sada samostalno radili, nijesu imali opremljene kabinete neophodne za izdvajanje komponenti krvi. Zbog toga nijesu bili u mogućnosti da pacijentima obezbijede komponentnu terapiju, odnosno nadoknade samo onaj dio krvi koje im nedostaje.

“Transfuziološki centri, koji su se do sada samo međusobno podržavali, sada su objedinjeni u jednu ustanovu. Centralizacijom rada, prikupljanjem i obradom jedinica krvi, testiranjem svih jedinica i izdvajanjem u komponente, te pravilnim čuvanjem i distribucijom, omogućićemo dostupnost sigurne krvi svim crnogorskim građanima”, tvrdi dr Rašović.

Ona je najavila i nove procedure, koje podrazumijevaju izdvajanje neophodnih komponenti, odmah nakon doniranja jedinica krvi: “Na taj način moći ćemo da obezbijedimo veće količine sigurne krvi, od manjeg broja dobrovoljnih davalaca.

Nova oprema podrazumijeva bolju kontrolu krvi i uzorkovanje krvlju prenosivih bolesti, a u planu je formiranje službe za hemostazu i koagulaciju”, najavila je direktorka.

Početak izgradnje novog objekta u krugu Kliničkog centra planiran je za kraj septembra.

”Nova zgrada sa savremenom opremom može se očekivati najkasnije do kraja sljedeće godine, a biće prostora i za zapošljavanje mladih ljekara i drugogo medicinskog kadra”, ocijenila je dr Rašović.

Bonus video: