Budite oprezni: Od ponedjeljka opasno po život kretanje na pruzi Nikšić-Danilovgrad

Zabranjeno je i dodirivati tijelom ili nekim predmetom stubove, metalne konstukcije i žice, napojne vodove i druge električne naprave na vozilima
115 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 16:00h

Kontaktna mreža na željezničkoj pruzi između Nikšića i Danilovgrada od ponedjeljka 20. avgusta biće konstantno pod visokim naponom, stoga iz Željezničke infrastrukture Crne Gore upozoravaju sve korisnike njihovih usluga na povećan oprez na tom dijelu pruge.

Iz ŽICG su saopštili da je projekat rekonstrukcije i elektrifikacije pruge Podgorica –Nikšić došao do završnih radova i da će zbog toga sva kontaktna mreža - žice, metalne konstukcije, stubovi i portali na tom dijelu pruge biti stavljeni pod visoki napon od 25 hiljada volti koji je opasan po život.

„Opasno je po život i zabranjeno kretati se duž pruge, hodat po šinama ili stupiti na njih, prevoziti kolima na prelazima preko pruge terete čija je visina viša od žice koja je razapeta iznad puta ispred kolosjeka, kretati se po stanicama van mjesta predviđenih za putnike i stupiti nogom na šine pri prelaženju kolosjeka na dozvoljenim mjestima“, kaže se u saopštenju ŽICG.

Kako se navodi, zabranjeno je i dodirivati tijelom ili nekim predmetom stubove, metalne konstukcije i žice, napojne vodove i druge električne naprave na vozilima, penjati se na krovove vozila, skele i metalne konstrukcije i prislanjanjati ili slagati bilo kakav materijal uz stubove i konstrukcije kontaktne mreze.

„Ne smiju se prskati vodom stubovi, metalne konstrukcije žica kontaktne mreže i napojni vodovi niti se približavati i dirati prekinute žice koje vise ili su pale na zemlju“, apelovali su iz Željeznice.

Oni pozivaju građane koji primijete da neko postupa suprotno upustvima da ga upozore na moguće opasnosti i da prijave oštećenja ili neispravnosti koja primijete na postrojenjima.

„Strogo pridržavanje odredaba upozorenja i savjeta dežurnog željezničkog osoblja garantuje svima punu bezbjednost“, poručili su iz ŽICG.

Bonus video: