Prelazak ulice kod "Maše" nemoguća misija i za olimpijskog šampiona

Zeleno svjetlo na semaforu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog kod restorana "Maša" traje svega nekoliko sekundi
112 pregleda 20 komentar(a)
semafor, ulica, pješak, Foto: Vesko Belojević
semafor, ulica, pješak, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.08.2012. 08:10h

Ni olimpijski pobjednik u troskoku Kristijan Tejlor ne bi do prekjuče mogao u roku od tri sekunde preći pješački prelaz na semaforu kod restorana “Maša”, širok 20-ak metara.

Amerikanac je došao do zlata u Londonu troskokom od 17,81metara, što ne bi bilo dovoljno za prelazak pješačkog prelaza na raskrsnici Bulevara Sv.Petra Cetinjskog i Ulice Ivana Vujoševića u intervalu trajanja zelenog svjetla.

Nakon što su se “Vijesti” obratile Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, semaforska svjetlosna signalizacija na bulevaru je izmijenjena, pa interval za pješake na raskrsnici kod restorana "Maša" ne traje više nevjerovatne tri sekunde, već punih 13 sekundi. Tačno toliko vremena juče oko podne je trajao zeleni talas za pješake.

Problem je sličan i na raskrsnici Bulevara Džordža Vašingtona i Bulevara Sv. Petra Cetinjskog, kao i na raskrsnici kod "Alpe" bara."

Problem je i veći ako se zna da među pješacima ima trudnica, djece, starijih i teže pokretnih osoba, kao i paraplegičara, kojima je prelazak preko bulevara praktično nemoguća misija.

U Sekretarijatu smatraju da građani mogu prelaziti ulicu i kada je crveno svjetlo, naravno na svoju odgovornost, jer su i za pješake predviđene novčane kazne za prekršaje u saobraćaju

Reporter “Vijesti” se uvjerio da je svjetlosna signalizacija neusaglašena na bulevaru, odnosno da je 18 sekundi crveno svjetlo upaljeno i za vozače i za pješake.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj indirektno su potvrdili da je signalizacija neusaglašena, odnosno da "trajanje zelenog svjetla za pješake na bulevaru, pored direktno uključenog zelenog svjetla za pješake, sadrži i dodatnih 18 sekundi zaštitnog vremena”.

“Tako pješak može normalnim hodom preći pješački prelaz do početka kretanja vozila na bulevaru", odgovorili su “Vijestima” iz Sekretarijata.

To, praktično, znači da u Sekretarijatu smatraju da građani mogu prelaziti ulicu i kada je crveno svjetlo, naravno na svoju odgovornost, jer su i za pješake predviđene novčane kazne za prekršaje u saobraćaju.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj dodaju da će "u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja vremenskih gubitaka na semaforskim raskrsnicama, za narednu godinu biti planirana izmjena rada svjetlosne saobraćajne signalizacije na području Podgorice.

“Time će se posebno razmatrati i semaforska signalizacija na Bulevaru Sv.Petra Cetinjskog", kazao je "Vijestima" Miomir M. Mugoša.

Bonus video: