Za zakup stanova najviše se interesuju studenti: Garsonjera 170, krevet 100 eura

"Stanarina od 100 eura je previše, jer se studenti moraju ili obraćati roditeljima, ili raditi neke poslove, što im opet smeta pri studiranju"
247 pregleda 11 komentar(a)
stanovi, zgrada, Foto: Vesko Belojević
stanovi, zgrada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.08.2012. 13:40h

Sudeći po navodima iz agencija za nekretnine, izdavanje stanova u Podgorici trenutno karakteriše velika ponuda, dobra potražnja i nešto niže cijene nego lani.

Iznajmljivanje garsonjera, za koje se pred predstojeću školsku godinu najviše interesuju studenti, košta od 170 do 300 eura.

"Zainteresovanost je velika. Studenti najčešće traže garsonjere i jednosobne stanove, na lokacijama koje su bliže fakultetima," kazao je "Vijestima" Marko Ćipović iz "Krstaš" nekretnina.

S obzirom na veliku ponudu, cijene se smanjuju i dosta su niže u odnosu na prethodnu godinu, tvrdi Ćipović.

On je rekao da jednosobne stanove izdaju za najmanje 200 eura.

S obzirom na veliku ponudu, cijene se smanjuju i dosta su niže u odnosu na prethodnu godinu

Iz druge agencije navode da stanovi, koje su lani izdavali za 500 eura mjesečno, sada koštaju oko 350 eura. Vladan Jovanović, iz Blok nekretnina, smatra da su ekonomska kriza, manjak strane klijentele i prevelika ponuda doveli do pada cijena.

On nije zadovoljan interesovanjem studenata .

"Trenutno, vrlo je slaba. Cijene za garsonjere se kreću od 180 do 250 eura, za jednosobne od 220 do 350 eura," rekao je Jovanović.

Osim putem agencija, stanovi se izdaju i direktno u dogovoru sa vlasnikom, najčešće oglašavanjem.

Cijene za garsonjere se kreću od 180 do 250 eura, za jednosobne od 220 do 350 eura

U ponudi su i jednokrevetne i dvokrevetne sobe, po cijeni od 100 eura po osobi.

"Smatram da je preskupo, jer se stan teško može naći za neke pristojne pare... I stanarina od 100 eura je previše, jer se studenti moraju ili obraćati roditeljima, ili raditi neke poslove, što im opet smeta pri studiranju", smatra Milosav Miličić iz Nikšića, koji već treću godinu živi u Plavom dvoru.

Student iz Bara Dejan Janković iznajmljuje stan i zadovoljan je cijenom i uslovima smještaja.

"Iznajmljivanje... košta od 100 do 150 eura. Stanovi su uglavnom dobri za život, do sada se nisam sretao sa stanovima koji imaju uslove lošije od standardnih, tako da generalno predstavljaju solidan izbor," smatra Janković.

Najjeftiniji je smještaj u studentskim domovima, ali u njima ima tek 962 mjesta, što je višestruko manje od stvarnog broja studenata koji bi željeli da konkurišu i dođu do kreveta.

Intenzivan život za 30 eura

Mjesečna kirija u studentskim domovima košta od 7,40 eura u drugoj fazi, odnosno 11,80 eura u prvoj i Plavom dvoru, a uz oko 22 eura, koliko je neophodno za ishranu u menzi, mjesečni troškovi ne prelaze 34 eura. Toliko je, približno, i iznos studentskog kredita.

Dodatnu pogodnost stanarima doma predstavlja i činjenica što ne plaćaju struju, vodu, Inteenet, grijanje... Mnogi navode da je u domovima i intenzivniji društveni život.

"Studenti se međusobno ispomažu za vrijeme studijske godine. Kolektivni život je na nivou. Ipak je dom jedna vrsta životne škole, koju bih svakom preporučila," kazala je studentkinja iz Mojkovca.

Bonus video: