Niko ne zna gdje su pare i kako se troše

Zadruga dijelila pomoć zadrugarima u iznosu do 3.000 eura, na račun vremenskih nepogoda, iako je njena djelatnost prevashodno izgradnja i održavanje stambenih jedinica
447 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 00:47h

Član Stambene zadruge “Solidarno” iz Podgorice Dragomir Tomić tvrdi kako ova zadruga krši zakon time što od svog osnivanja nije napravila nijednu reviziju, zbog čega se ne može znati kako ona posluje i da li poštuje zakon.

“Zadruga nije bila obavezna da obavi reviziju samo za 2010, već i za 2004, 2006. i 2008. godinu. Zadruga od svog osnivanja permanentno krši zakon i ne podvrgava se obaveznoj reviziji”, kazao je Tomić “Vijestima”.

Stambena zadruga prosvjetnih radnika Crne Gore „Solidarno“ osnovana je u maju 2002. godine, kako bi riješila stambeno pitanje prosvjetara. Od osnivanja je radila po saveznom Zakonu o zadrugama iz 1996. godine, kojim se predviđa obavljanje revizije. Od 2010. godine radi na osnovu Zakona o stambenim zadrugama.

Osnivačkim aktom zadruge, zakonom iz 1996. i propisima zadruge, zadrugari su bili obavezni da uplaćuju ulog koji je činio dva odsto mjesečne neto zarade prosvjetara, uvećane za 0,40 eura. U slučaju prekida članstva, zadrugari su mogli da povrate svoje uloge. Međutim, to je izostavljeno Zadružnim pravilima iz 2011. Tomić se pozvao na nova zadružna pravila koja je Zadruga donijela na sjednici 2011. godine, a kojima zadrugari zapravo gube pravo na isplatu svojih uloga.

Članarina umjesto uloga

“Iz Zadruge su zamijenili termin 'uloga' sa 'mjesečnom članarinom', koja iznosi 2 odsto mjesečne neto zarade uvećane za 0,40 eura i ne može se vratiti zadrugarima. Očigledno je riječ o zamjeni imena. A naši ulozi su zaštićeni zakonom jer se ne mogu zalagati za vrijeme trajanja našeg statusa, već po prestanku statusa treba da se vrate zadrugaru ili njegovom nasljedniku. Na njih zadruga nema nikakvo pravo“, naglasio je Tomić.

On je dodao da je Stambena zadruga “Solidarno” koristila novac i za davanje pomoći zadrugarima, što nije njena primarna djelatnost.

“Čudno je da je zadruga u toku svog poslovanja dijelila pomoć zadrugarima u iznosu do 3.000 eura, na račun vremenskih nepogoda, iako je njena djelatnost prevashodno izgradnja i održavanje stambenih jedinica. Sada se možemo pitati da li je stvarno bila riječ o pomoći u slučaju elementarnih nepogoda kao što su naveli u izmjeni pravilnika iz 2006. godine ili su to u stvari sredstva koja su dijeljena privilegovanima u zadruzi“, ističe Tomić, dodajući da je time nanijeta šteta imovini zadruge.

Tomić je podržao zadrugare i prosvjetne radnike iz budvanske Srednje mješovite škole “Danilo Kiš”. Prema njegovim riječima, budvanski prosvjetari s pravom pitaju gdje je novac za izgradnju stanova za prosvjetne radnike, kolika je imovina stambene zadruge i kako se troši. On je, ipak, reagovao na izjavu predsjednika sindikata budvanske srednje škole Krsta Vukovića o visini prihoda Stambene zadruge “Solidarno”.

“Moram ispraviti navode gospodina Vukovića. Prihog od 350.000 eura ne čine samo članarine, već i naši ulozi. Na osnovu pojedinačnih ulaganja zadrugara od osnivanja Zadruge do danas, vrijednost uloga je od tri do četiri miliona”, smatra Tomić.

Predsjednik Stambene zadruge “Solidarno” Zoran Stanišić kazao je juče “Vijestima” kako nema što da kaže u vezi sa ovim pitanjem.

Raspisali konkurs za stanove u Budvi i krenuli u novu obmanu?

Koordinaciono tijelo sastavljeno od predstavnika pet budvanskih obrazovnih ustanova raspisalo je juče konkurs za „dodjelu stanova članovima Stambene zadruge“. Rješavanje stambenih pitanja za veliki broj prosvjetnih radnika je aktuelno punih 16 godina. Iako je prosvjetarima Opština dodijelila plac, koji je oslobođen komunalija, izdala građevinsku dozvolu za dvije od ukupno tri lamele, izgradnja stambene zgrade od ukupno 148 stanova još nije počela.

Vuković je ranije kazao da od izgradnje zgrade u Dubovici neće biti ništa ove jeseni, kao i svih prethodnih godina, te da je u pitanju još jedna obmana prosvjetnih radnika

Cijeli projekat je povjeren Stambenoj zadruzi „Solidarno“, koja bi trebalo da raspiše uskoro tender za izvođača radova, ali je problem što “Solidarno” zapravo nema dovoljno novca za to, o čemu su “Vijesti” pisale prošle sedmice. Sporni konkurs, po ocjeni predsjednika sindikata prosvjete budvanske Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ Krsta Vukovića, je nezakonit. Konkurs su potpisali četiri od ukupno pet članova koordinacionog tijela Željko Simić, Zorica Joksimović, Vera Radunović i Ljilja Popović.

Oni su to, prema riječima Vukovića, učinili po instrukciji direktora Zadruge Zorana Stanišića. Vuković je ranije kazao da od izgradnje zgrade u Dubovici neće biti ništa ove jeseni, kao i svih prethodnih godina, te da je u pitanju još jedna obmana prosvjetnih radnika.

“U zaglavlju konkursa ne piše ko raspisuje konkurs, na osnovu koje odluke se raspisuje i pozivajući se na koji pravni akt odakle proizilazi da je odluka pravno validna. U naslovu stoji „ za dodjelu stanova“, a treba „ za kupovinu po povoljnim uslovima“. U tekstu piše da treba dostaviti dokumenta predsjedniku stambene komisije, a u dotičnoj školi stambena komisija još nije formirana.

Takođe, piše da treba dostaviti i ostala dokumenta, a ne kaže se koja. Konkurs je raspisan u vrijeme raspusta, kada većina zadrugara ne može pročitati uslove i na vrijeme reagovati. U potpisu stoji koordinaciono tijelo, bez navedenih ličnih imena i drugih podataka. Koordinaciono tijelo je dogovorno formirano od budvanskih zadrugara da pomažu centrali u Podgorici bez ikakvih ovlašćenja da donose bilo kakve odluke, a kamoli da raspisuju konkurse“, upozorio je Vuković.

Galerija

Bonus video: