Počinje "Durmitor art eko festival"

Od ranog jutra do kasno u veče na bezbroj lokacija u gradu, obali Crnog jezera i drugim lokacijama prema programu će se crtati, izrađivati skulpture, organizovati performans
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 14:11h

Direktorica prvog "Durmitor art eko festivala" Olivera Loka Zorić u, u tu svrhu sagrađenom amfiteatru na Crnom jezeru, novinare je obavijestila da petodnevni raznovrsni program počinje danas(srijeda) i trajaće do nedjelje.

Umjetnost u funkciji ekologije predstavlja nit i poruku koja se proteže kroz cijeli festivalski program i ima za cilj očuvanje prirode a samim tim i buđenje svijesti o ekologiji i umjetnosti.

Zato će svih ovih dana u raznovrsnom programu učestvovati preko 80 umjetnika raznih profilacija jer samo art odnosno ono što se vidi može doprinijeti očuvanju prirode.

Žabljak su već preplavili flajeri i plakate festivala. Na obalama Crnog jezera bezbroj je dokaza da su eko volonteri već djelovali, ne samo u funkciji priprema za festival. Ipak dominiraju edkološki amfiteatar na obali u hladovini omorika i ogromni opanak od reciklažnih plastičnih flaša ili "cipelu koja hoda po vodi" kako su je nazvali autori Zoran Jokić, Filip Petričević, Vladimir Kovač i Haris Husić.

Od ranog jutra do kasno u veče na bezbroj lokacija u gradu, obali Crnog jezera i drugim lokacijama prema programu će se crtati, izrađivati skulpture, organizovati performansi i izložbe, nastupati DJ, akrobate i guslari.

Najmlađi će imati svoje radionice a popodnevni i večernji časovi rezervisani su za projekcije filmova, dokumentarnih filmova, koncerte i nastupe DJ.

"Zamisao nam je da u mom rodnom gradu našim nastupom pokrijemo i devastirane prostore i objekte. To je i svojevrsna poruka ne samo mojim sugrađanima već svima u Crnoj Gori. Umjetnošću da ukažemo na potrebu očuvanja prirode. I da se kroz moderno vratimo tradicionalnim vrijednostima kad je suživot u zdravom ambijentu bio na prvom mjestu. Da smanjimo očigledno nezadovoljstvo ljudi koje sam po Crnoj Gori sretala. Svrha festivala je da ih "trgnemo" da rade jer je nerad doveo do ovakvog stanja", kazala je Loka Zorić.

Galerija

Bonus video: