Mladim Tivćanima nedostaju radna mjesta u Porto Montenegru

Visoko na listi negativnosti koje za tu populaciju u svom rodnom gradu prepoznaju mladi Tivćani je i stavka „malo zaposlenih u Porto Montenegru“
101 pregleda 10 komentar(a)
Istraživanje Tivat, Foto: Siniša Luković
Istraživanje Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.08.2012. 13:49h

Glavni problemi sa kojima se suočavaju mladi ljudi u Tivtu su neinformisanost, nezaposlenost, nedostatak dešavanje za mladu populaciju, loše obrazovanje, nedostaci sadržaja za mlade, bolesti zavisnosti – pokazalo je istraživanje o problemima, potrebama i prioritetima mladih u Opštini Tivat koje je u periodu april-maj ove godine na uzorku od 404 ispitanika, sproveo radni tim za pripremu Lokalnog plana akcije za mlade (LPAM) Opštine Tivat.

Visoko na listi negativnosti koje za tu populaciju u svom rodnom gradu prepoznaju mladi Tivćani je i stavka „malo zaposlenih u Porto Montenegru“ koji je Tivćanima trebalo da bude glavni izvor zapošljavanja nakon ukidanja najvećeg ovdašnjeg poslodavca- vojnog brodogradilišta Arsenal od koga je živjelo skoro 500 porodica.

Kako su naglasile članice Radne grupe za izradu LPAM, Darka Ognjanović iz opštinske Kancelarije za mlade Tivat i Kristina Petrović iz Centra za socijalni rad, među anketiranim mladim Tivćanima uzrasa od 15 do 29 godina, njih 54,9 odsto su srednjoškolci i studenti, a čak 41,9 odsto ima završenu višu školu ili fakultet. U Tivtu inače, prema podacima MONSTAT-a, mladi čine 20,92 odsto ukupne populacije te opštine.

U anketu koja je radjena kako bi se sakupile smjernice za izradu LPAM koji će se u formi nacrta, naći pred odbornicima na prvcom jesenjem zasjedanju loklanog parlamenta, učestvovali su i mladi iz tzv. marginalnih društve bih grupa, odnosno populacije Roma, Egipćana i Aškalija iz neformalnih naselja Lovanja i 7.jul.

Obrađivači ankete su sumirali niz preporuka ispitanika koje se odnose na oblasti obrazovanja, zapošljavanja, učešća mladih, slobodnog vremena, sporta, ljudskih prava i informisanosti koje će svoje mjesto naći u LPAM.

Kako je rečeno, ispitanici su kao problem istakli i nepraćenje evropskih standarda u mnogim oblastima života gradjana u Tivtu, a kao objekat koji najviše nedostaje gradu naveli su zatvoreni plivački bazen čiju gradnju inače, gradski oci obećavaju već godinama.

Ispitanici su sugerisali i otvaranje posebnih omladinskih centara, mjesta za honorarno zapošljavanje mladih, uvodjenje kafića i diskoteka namijenjenih maloljetnicima, kao i organizovanje voiše muzičkih dešavanja i koncerata na otvorenom, organizaciju radionica dizajna, volonterizma i zaštite životne sredine, te uvodjenje posebnog informacionog centra za mlade.

Bonus video: