Lakićević: Tužilaštvo se bavilo ocjenama, ja sam čista

„Do danas nisam reagovala jer je izvor informacija „Vijesti“ uvijek bio „anoniman“, pa sa takvima nisam htjela imati prepisku"
535 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 18:26h

Saradnica na podgoričkom Pravnom fakultetu Dr Bojana Lakićević odbacila je juče kao neistinite optužbe svojih kolega da su joj ocjene prepravljane kako bi na taj način imala odgovarajući prosjek i mogućnost zaposlenja na Pravnom fakultetu, kao i tvrdnju da se njeni dosijei razlikuju od dosijea ostalih saradnika u nastavi.

Lakićević tvrdi da u priči o ispravljanju ocjena važne činjenice, slučajno ili namjerno, nijesu prikazane. Lakićević je „Vijestima“ dostavila zapisnik sa sjednice Vijeća gdje je odlučivano o navodnom prepravljanju ocjena, rješenje Vrhovnog državnog tužilaštva, kao i svoju diplomu. Ona je imala i objašnjenje zbog čega ranije nije reagovala na optužbe.

„Do danas nisam reagovala jer je izvor informacija „Vijesti“ uvijek bio „anoniman“, pa sa takvima nisam htjela imati prepisku, ali u posljednjem tekstu neke kolege su iznijele neistinite informacije o meni, pa sam morala to uraditi“, kazala je ona.

Jelić priča nebuloze

Lakićević je dodala i da je u tekstu “Većini prepravljene ocjene“, objavljenom 8. avgusta njen kolega Milorad Marković trebalo konkretno da kaže u čemu se razlikuje njen od njegovog dosijea i kakvog su to “tipa” njene, a kakvog njegove greške.

“Neka da konkretne dokaze i tako sa “malim kašnjenjem” ospori odluke nadležnih organa. I koleginica Ivana Jelić je navela da mi je “prosjek rapidno povećan nakon izdavanja diplome”.

Nakon izdavanja diplome prosjek se ne može povećati, ovu nebulozu zna svaki student, pa je čudno da ne zna ona. To bi značilo da je u pitanju falsifikovanje dokumenata, pa je pozivam da svoje tvrdnje javno dokaže, posebno i zbog toga što je ista koleginica glasala za tačku dnevnog reda na Vijeću Pravnog fakulteta kada je utvrđeno da se radi o tehničkim greškama i omaškama u unošenju pojedinih ocjena u dokumenta.

Takođe je ona u prošlom mandatu, dakle, do prije dvadesetak dana, bila članica Tužilačkog savjeta, pa joj je bila i obaveza više da eventualne falsifikate prijavi i tako ospori rješenje Tužilaštva”, kazala je ona.

Propusti otklonjeni

Lakićević je ispričala da je sve počelo anonimnom krivičnom prijavom koja je obuhvatila i „prepravljanje ocjena“ u kojoj je od asistenata pomenuto samo njeno ime.

Nakon toga je na sjednici Vijeća održanoj u aprilu 2010. godine jednoglasno usvojena tačka dnevnog reda u kojoj se navodi da se jednoglasno prihvata informaciju o korigovanju i verifikaciji tehničkih grešaka, odnosno očiglednih omaški u unošenju pojedinih ocjena u dokumenta – studentskom kartonu ili zapisniku pojedinih saradnika u nastavi.

“Na toj sjednici je prisustvovao “anonimni izvor” dnevnog lista “Vijesti”, sadašnja i bivša Uprava fakulteta. Takođe, Vrhovno državno tužilaštvo je, uvidom u dosijee svih asistenata na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore utvrdilo da su svi propusti kod formiranja ocjena studentata koji su sada saradnici otklonjeni, a pri tom se moje ime nigdje ne spominje. ,

Ovo su nepobitni dokazi, neka javnost prosudi zašto do sada nikada nisu navedeni, i ovdje se na slučaj “prepravljanja ocjena” zvanično stavila tačka. Ipak, nezvanično, da se ne stavi tačka na “anonimnu krivičnu prijavu” pobrinuo se “anonimni” izvor 'Vijesti'”, kazala je ona.

Ispite sam javno polagala

Lakićević je pomenula i da je diplomirala za vrijeme mandata dekana Zorana Rašovića, a ne Ranka Mujovića, čiji je asistent na predmetu, da je studirala po starom sistemu, kao i da je sve ispite polagala javno kao i ostali studenti.

“Magistrirala sam oktobra 2008. godine i doktorirala sa odlikom aprila 2012. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore zaposlena sam od oktobra 2008. godine kao saradnik u nastavi na grupi predmeta sa Međunarodne katedre”, kazala je ona.

“Vijesti” su tokom 2010. godine pisale o prepravljanju ocjena Bojani Lakićević od strane profesora Ranka Mujovića kako bi njen prosjek bio veći od 8,5 i kako bi ostvarila pravo na zaposlenje na Pravnom fakultetu. Taj slučaj dobio i sudski epilog.

Lakićević i Mujović tužili su novinara “Vijesti” Slavka Radulovića za uvredu i klevetu zbog tada objavljenih tekstova, a nakon nekoliko mjeseci odustali od spora pred sudom. Mujović je tokom sudskog spora izjavio da samo jedan od 14 asistenata nema prepravljene ocjene, kao i da se radi o tehničkim greškama.

Prije desetak dana “Vijesti” su objavile i slučajeve prepravljanja ocjena ostalim saradnicima na Pravnom fakultetu za koje su oni tvrdili da je rezultat neažurnosti studentske službe, omaški profesora i starog sistema studiranja. Oni su tada poručili da se njihov slučaj ne može porediti sa Lakićević.

Nemam vremena da se bavim tuđim životima

Lakićević je demantovala i informacije o svojim primanjima i poziciji na Pravnom fakultetu koje su objavljene u "Vijestima" sredinom jula. Kako je kazala i njih je "podmetnuo anonimni izvor". „Naime, moja primanja su višestruko manja od objavljenih za što vam u svako doba stojim na raspolaganju da to provjerimo. Takođe, nijesam pomoćnik šefa Odsjeka za kriminalistiku i bezbjednost, što se lako može provjeriti na Univerzitetu“, dodala je ona.

Ona je pozvala javnost da procijeni koji je cilj „anonimnih izvora“ i kome je interes da širi neistine o njoj i pored odluka nadležnih organa. „Pojedinci su i dalje nezadovoljni zbog svojih neostvarenih želja, ambicija i interesa koji će ubrzo izaći na vidjelo, a ja ću iza svojih riječi uvijek stati svojim imenom i prezimenom, nikad anonimno.

Od kada sam u radnom odnosu na Pravnom fakultetu nikada nisam, na bilo koji način, uvrijedila ili dala bilo kakvu informaciju protiv svojih kolega. Nemam vremena od svojih profesionalnih obaveza da se bavim tuđim životima, ali ako budem prinuđena zbog daljih neistina, tražiću pomoć od nadležnih organa i institucija”, poručila je Lakićević.

Galerija

Bonus video: