Mojkovac proslavio novi Dan opštine

Medojević je juče i uručio prvu književnu nagradu koja nosi ime Baža Bulatovića, romanopisca, pjesnika, knjževnog kritičara, prevodioca i dramaturga
399 pregleda 5 komentar(a)
Mojkovac Dan opštine, Foto: Dragana Šćepanović
Mojkovac Dan opštine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.08.2012. 17:17h

Ustanovljenje 13. Avgusta za novi Dan opštine juče je obilježeno svečanšću. Predjednik Opštine Dejan Medojević podsjetio je na razloge zbog kojih je taj datum izabran. Na taj dan 1955. Godine, spajanjem Polja, koja su do tada pripadala kolašinskoj opštini I Mojkovca , koji je pripadao bjelopoljskom srezu, formirana je današnja opština. Prva skupština tog grada, u kojoj je bilo 25 odbornika izbarala je za predsjednika Sima Grdinića, koji je prisustvovao I jučerašnjoj svečanosti.

"Od ove godine taj zaboravljeni datum biće proslavljan kao Dan Opštine. S obzirom da još nijesmo dobili saglasnost na odluku koju je nedavno SO donijela, odlučili smo da ove godine slavimo u krugu Mojkovčana I prijatelja koji vole ovaj grad- rekao je Medojević. On je podjestio na investicione aktivnosti mojkovačke lokalne uprave tokom ove godine".

"Među njima najzančajnije su ozeljenjavanje površine bivšeg rudnika, regulacija Tare i Štitaričke rijeke, izgradnja zgrade Turističke organizacija, sanacija otpadnih voda iz Žutih prla, prava faza sanacije Doma kulture, izgradanja vodovoda u selima i prigradskim naseljima, kao i istraživake radove na području starog rudnika, koji izvodi austrijska kompanija..."

Medojević je juče i uručio prvu književnu nagradu koja nosi ime Baža Bulatovića, romanopisca, pjesnika, knjževnog kritičara, prevodioca i dramaturga. Prvi lauerat te nagrade je Čedu Vukoviću, a plaketu je uručio i amabasador Ruske federacije u Crnoj Gori Andrej Nastarenko. Prvi čovjek Mojkovaca uručio je plaketu Danijelu Furtuli, bacaču diska, koji je bio dio crnogorske olimpijske ekspedicije.

Svečanosti povodom ustanovljenje novog Dana opštine nijesu prisustvovali odbornici SNP, jedine opozicione partije u Mojkovcu. Predsjednik odborničkog kluba te partije Veselin Jovanović , kazao je da je svečanost "izraz politikanstva u predizbornoj kampanji".

"Uostalom u pozivnici stoji da je to svečanost povodom ustanovljavanja Dana opštine, a ne proslava zvaničnog praznika. SNP je bio protiv promjene dostadašnjeg praznika, koji se slavio 7. Januara u znak sjećanja na slavnu Mojkovačku bitku 1916. Godine. To je najzačajniji datum u istoriji naše opštine- kazao je Jovanović Međutim vladajuća koalicija DPS-SDP se opredijelila za datum kada su formirani prvi organi lokalne vlasti. To jasno govri o njihovom odnosu prema istoriji i tradiciji" obrazložio je Jovanić razloge za bojkot svečanosti.

On je dodao da će se SNP "naknadno oderditi prema novom prazniku opštine, kada se on ozvaniči". Jovanović je dodao i da OO njegove partije čestita Danijelu Furtuli, koji je karijeru započeo u mojkovačkom Atletskom klubu "Tara"

Bonus video: