Održana kajakaška regata na Pivskom jezeru

Pokrovitelji manifestacije su Opština Plužine i USAID, preko CHF, koji je TO donirao četiri kajaka sa kompletnom opremom
89 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2012. 18:07h

U nedjelju je pristanište Rosulje u Plužinama bilo neobično puno. Turistička organizacija Plužine organizovala je promotivnu kajakašku regatu na Pivskom jezeru. Kajakaši iz Podgorice (iz klubova „Morača“ i „Eskimo“), Mojkovca, Foče i Trebinja bili su promoteri rekreativnog i sportskog turizma na mirnim vodama.

Oko 20 kajaka, dvosjeda i jednosjeda, vozilo je rutu od Rosulja do Kućarišta, dugu pet kilometara. Za njima, u brodićima, bili su gosti, organizatori i učesnici manifestacije, mediji, ali i vojska koja je budnim okom pratila da sve prođe kako treba. U Kućarištu je napravljena pauza uz piće i hladnu lubenicu i onda istim putem nazad.

„Ovom manifestacijom želimo da promovišemo turističke potencijale jezera i da podstaknemo razvoj sportova na mirnoj vodi. Nadam se da će ona postati tradicionalna i da možda neke od narednih godina neće biti samo promotivnog već i takmičarskog karaktera“, kazao je direktor TO Plužine Neđeljko Jovović.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Plužine i USAID, preko CHF, koji je TO donirao četiri kajaka sa kompletnom opremom.

„Njih ćemo koristiti za iznajmljivanje turistima, a nadam se i da u Pivi još uvijek ima entuzijasta koji će pokrenuti osnivanje kajakaškog kluba. U tom pravcu će ići i aktivnosti TO“, kazao je Jovović.

Da Plužine imaju „kajakaški“ potencijal pokazala je i jučerašnja manifestacija. Vjetar i talasi nijesu uspjeli da pokvare opšti utisak takmičara – voda kao stvorena za kajak.

Među kajakašima bilo je i Pivljana. Jedan od njih je i četrnaestogodišnji Todor Vuković, koji se bavi fudbalom ali uz strica Srđana, kajakaša, voli da se rekreira na vodi. Dok je Todor hrabro hitao ka cilju njegov stric je sa kajakom izvodio okrete u vodi.

Đorđe Đurović je pokazao da se kajakom može i po suvom terenu. Spustio se niz nasip na opšte oduševljenje prisutnih.

„Prvi kajak mi je kupljen kada sam imao desetak godina i od tada je krenulo moje druženje sa vodom. Prije nekoliko godina sam počeo i da izvodim egzibiciona spuštanja niz sipar. Prvi put sam to uradio kada se gradio Milenijum. Tada je bilo malo nasipa, probao sam, i bilo mi je interesantno. Adrenalin uradi svoje“, kazao je Đorđe kome je kajakaštvo hobi preko 25 godina.

Među kajakašima je bila i Monika Suhajdova, konzul republike Slovačke u Crnoj Gori, sa suprugom Petrom Podsklanom.

„Pivsko jezero je veoma lijepo i kajak je dobar za ovakvu vodu. Iako je bio malo jači vjetar, pa smo imali i talase, nije bilo puno teško. Supruga i ja uglavnom treniramo na Morači. Tamo budu mnogo jači talasi i struje pa nam ovo nije bilo strašno“, kazao je Petar.

Njih dvoje su u Crnu Goru došli prije dvije godine i od tada se bave kajakaštvom.

„Crna Gora je jedan od unikata ne samo u Evropi nego i u svijetu. Sve vam je na dohvat ruke – more i veoma lijepe planine. Mislim da toga nema nigdje“, kazao je Petar.

Monika smatra da Crna Gora ima dobre uslove za kajakaštvo a njena namjera je da počne intezivnije da se sprema na mirnoj vodi pa se možda odluči i za takmičenje.

„Ovdje sam još oko dvije godine i željela bih da crnogorski i slovački kajakaški klubovi uspostave saradnju“, kazala je Monika.

A da bi neko odlučio da se bavi kajakaštvom pored kajaka i vode, kazao je Milan Milenić iz Trebinja, mora da ima upornost i vrijedno trenira. Potrebna je i snaga, kaže ovaj osamnaestogodišnji Trebinjac, ali ona dođe vremenom.

„Lakše je veslati dvosjed nego jednosjed jer se podijeli snaga. Drago mi je što sam učestvovao u ovoj regati i nadam se da ću imati priliku da opet dođem“, poželio je Milan.

To su poželjeli i ostali učesnici regate.

Galerija

Bonus video: