Oboljela od multipla skleroze, sa 120 eura, već pet mjeseci živi u ostavi

"Svima smetam i trpim svakodnevno nasilje od strane brata i snahe, koji me svakog trena mogu izbaciti"
290 pregleda 13 komentar(a)
Jasna Mulić, Foto: Luka Zeković
Jasna Mulić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.08.2012. 07:38h

Četrdesettrogodišnja Jasna Mulić, oboljela od multiplaskleroze, sa mjesečnim primanjem od 120 eura socijalne pomoći i tuđe njege, već pet mjeseci živi u ostavi u dvorištu porodične kuće u Ulici Petra Prlje u Staroj varoši.

Ostava koja je trenutno njena kuća, ranije je služila za skladištenje drva. U julu je podnijela zahtjev Glavnom gradu za rješavanje stambenog pitanja, ali odgovor još uvijek nije dobila.

U neuslovnost objekta u kojem živi Mulić, uvjerila se i ekipa "Vijesti".

Cijeli Jasnin životni prostor obuhvaćen je sa četri kamena zida, bez toaleta, struja nije sprovedena, a vode ima samo na česmi u dvorištu.

U njenom "domu", osim kreveta, nema drugog namještaja.

"Nakon što su me izbacili iz porodične kuće, prvu noć provedenu u šupi prespavala sam na podu. Sve stvari koje se sada tu nalaze dobila sam od komšija i ljudi koji su željeli da mi pomognu.

Krevet imam zahvaljujući časnoj sestri Katoličke crkve u Tuzima", kazala je Mulić.

Mulić je "Vijestima" ispričala da se prije deset godina vratila iz Rožaja u kuću svojih roditelja u Staroj varoši.

"Dugo godina me muž tukao i psihički maltretirao. I bolest koju imam posljedica je njegovog zlostavljanja. Nakon što me je istjerao iz kuće, ja sam se vratila u Podgoricu, a djeca su ostala sa njim. Iako sam imala pravosnažnu presudu da djecu viđam svakog drugog vikenda i za raspuste, on to nije dozvoljavao", rekla je Mulić.

Ona je dodala da joj je ćerka smještena u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj, nakon što je napustila očevu kuću tvrdeći da su je otac i maćeha maltretirali.

Jasnina ćerka je smještena u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj, nakon što je napustila očevu kuću tvrdeći da su je otac i maćeha maltretirali

Ona je istakla da se prošle godine obratila gradonačelniku Miomiru Mugoši molbom da joj se obezbijedi nužni smještaj, objasnivši da je prethodnih deset godina živjela u zajednici sa sestrom, bratom i njegovom suprugom, gdje su joj svakodnevno davali do znanja da je na teretu.

U odgovoru Glavnog grada naveli su da postoji veliki broj zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja

U odgovoru Glavnog grada naveli su da postoji veliki broj zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja licima u stanju socijalne potrebe i objasnili da se mora javiti na konkurs za dodjelu stambenih jedinica.

Mulić je zahtjev za dodjelu stana predala petog jula ove godine i još uvjek niije dobila rješenje.

Novinari “Vijesti" su pokušali da razgovaraju i sa porodicom Jasne Mulić, ali oni nijesu željeli ništa da komentarišu.

Zeković: Trpjela je dugo nasilje

Izvršna direktorka SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Biljana Zeković potvrdila je da je Jasna Mulić dugi niz godina trpjela psihičko i fizičko nasilje, u početku od nevjenčanog supruga, a nakon povratka u porodičnu kuću i od brata i snahe.

Ona je istakla da je pokušala da komunicira sa porodicom Mulić, ali nakon nekoliko pokušaja odustala.

"Sa tom porodicom je nemoguće ostvariti komunikaciju. Svaki pokušaj završio se konfliktom", objasnila je Zeković.

Ona ističe da već deset godina pokušava da joj pomogne, predlagala je da joj porodica da sobu u kojoj bi Mulić bila odvojena, ali oni nisu izašli u susret. Zeković tvrdi da Centar za socijalni rad u Rožajama ništa nije uradio kako bi Mulić ostvarila kontakt sa svojom djecom.

"Konkurisala je za smještaj, još uvijek čeka rješenje, a usmeno nam je saopšteno da joj nedostaje 20 poena kako bi ostvarila uslov za dobijanje stana. Nisam ni sanjala da Jasna neće dobiti rješenje. Sačekaćemo rješenje u pisanoj formi, nakon kojeg ćemo se žaliti direktno Miomiru Mugoši.

Najviše stanova dodijeljeno je ljudima koji imaju djecu, a zaboravljaju da i Jasna ima djecu" , rekla je Zeković.

Bonus video: