Crna Gora među pet najboljih novih destinacija za jahtaše

Sent Trope neće nikad izaći iz mode... ali, je evidentan pomak tražnje prema nekonvencionalnim, eksperimentalnim jahting destinacijama
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2012. 18:36h

Specijalizovani internet sajt za mega i super jahte www.superyacht.com prenio je informaciju da je prestižna britanska kompanija "Y.CO" koja se bavi čarterom najluksuznijih jahti, uvrstila Crnu Goru u pet najboljih novih destinacija na Mediteranu koje bi trebalo da posjete jahtaši.

„Sent Trope neće nikad izaći iz mode, niti će Kan ikada izgubiti svoju strastvenost, ali, prema izvještajima kompanije za čarter luksuznih jahti "Y.CO", ovog ljeta evidentan je pomak tražnje prema nekonvencionalnim, eksperimentalnim jahting destinacijama. Jedna od tih pet destinacija koje izdvaja ekspert "Y.CO" Tristan Raderford je Tivat i Porto Montenegro u Crnoj Gori“, piše superyacht.com, dodajući da će sve te destinacije posebno biti u fokusu pažnje jahting čarteraša za narednu sezonu.

Prema navodima sa tog sajta, Tivat ima veliku prednost zbog svog aerodroma “na manje od dvije milje od centra grada, a privatni avioni koriste tivatsko obalno šetalište da bi se vizuelno orijentisali i poravnali za slijetanje na pistu tamošnjeg aerodroma.“

"Leti se dovoljno nisko da bi putnici, iz komfora svog „Gulfstream" aviona, mogli vidjeti bašte restorana na tivatskoj rivi. Ipak, insistiranje ove oblasti da samu sebe nazove Monte Karlom Jadrana promašuje suštinu stvari – obala Crne Gore je jedinstveni rajski miks moćnih fjordova i dugačkih pješčanih plaža. Kako će se lično uvjeriti i svi oni unajmitelji jahti koji vole istraživati kulturu novih destinacija, obala Crne Gore je krcata bogatom prošlošću“, prenosi superyacht.com preporuku kompanije "Y.CO".

"Starine servirane uz crnogorske osmjehe": Detalj iz Boke

Napominje se da su izgled Tivta i ostalih primorskih gradova u Boki oblikovali Mlečani i Austro-Ugari, posjećivali su ih Rusia “sada je sve to servirano uz crnogorske osmijehe“.

Insistiranje ove oblasti da samu sebe nazove Monte Karlom Jadrana promašuje suštinu stvari – obala Crne Gore je jedinstveni rajski miks moćnih fjordova i dugačkih pješčanih plaža

Njegova impresija je da duh starog Tivta oživljava nova muzejska Zbirka pomorskog nasljedja Arsenala u marini Porto Montenegro.

„Pojedini eksponati ovdje izloženi otopiće i srca najtvrđih mornara – od mašina iz Hamburga, razglednica iz Portsmuta do raznih sitnica koje su koristili mornari iz bivšeg SSSR-a. Među čudnim izloženim stvarima su i ronilica jednosjed u obliku torpeda, za prevoz podmorskih diverzanata – sovjetska verzija SeaDoo podvodnog skutera“, nabraja Raderford, netačno opisujući nekadašnju originalnu jugoslovensku ronilicu R-1 koja je među eksponatima muzeja u Tivtu.

"Okolni bivši mornarički dokovi nekad su opsluživali i libijske ratne brodove. Danas se oni rekonstruišu i prilagođavaju opsluživanju superjahti u sklopu ultra-hip marine Porto Montenegro“, završava Raderford svoj prikaz Tivta i Boke.

Kako je austro-ugarski admiral zadužio Tivat

U najveće atrakcije Tivta „Y.CO" ubraja nekadašnji Mornarički, a današnji Veliki gradski park kojeg je 1892. podigao autro-ugarski admiral Maksimilijan Daublebski fon Šternek. Podsjeća se da je on naredio austro-ugarskim pomorcima da sa svojih putovanja širom svijeta, pri povratku u Tivat, donose i u parku zasađuju primjerke rijetkih i aktaktivnih biljnih vrsta.

"Y.CO" kao atrakcije koje se moraju vidjeti “a leže samo kratku vožnju čamcem dalje od grada“, nabraja tivatsku Prevlaku sa ostacima srednjovjekovnog benediktinskog samostana i kasnijeg pravoslavnog manastira, ostrvo Sveti Marko “sa jezivo-napuštenim Club Med kampom bungalova koji bi uskoro trebalo da postane Banyan Tree turistički resort ranga šest zvjezdica“, kao i brdo Vrmac.

Galerija

Bonus video: