Vikendaši brane crnogorsku obalu od devastiranja

Grupa vikendaša-starosjedilaca iz Krašića obratila se domaćim institucijama ali i stranim ambasadama zbog uzurpacije obale u tom dijelu Tivta
164 pregleda 3 komentar(a)
Skup u Krašićima, Foto: Siniša Luković
Skup u Krašićima, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.08.2012. 15:16h

Grupa građana vikend naselja „Krašići 2“ u tivatskoj opštini uputila je, sa preksinoć održanog sastanka, dopis na adrese Opštine Tivat, ambasada Srbije i Rusije, Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva održivog razvoja i turizma i više NVO, od kojih očekuju da im pomognu u rješavanju problema u njihovom naselju, koji su nastali izgradnjom 11 objekata na obali mora. Dopis prati i peticija sa potpisima preko 300 ovdašnjih vlasnika vikend stanova i kuća, koji su mahom iz Srbije.

Na uskom obalnom dijelu ispod lokalnog puta kroz Krašiće u proteklih nešto više od pola godine, uz gradjevinske dozvole izdate od Opštine Tivat i Ministarstva održivog razvoja i turizma, izgradjeno je petnaestak velikih objekata, mahom klasifikovanih kao „turističke vile“.

Mnogi od tih objekata napravljeni su na nekadašnjoj prirodnoj kamenitoj plaži ili na nelegalno napravkljenim nasuišpima zemlje i kamena u more, a njihovi vlasnici većinom svojim komšijama koji imaju vikendice iznad puta, sada brane slobodan pristup obali i preostalim plažama.

U dopisu- peticiji, koju je pred tridesetak preksinoć u Krašićima okupljenih mještana, pročitao Boro Uskoković, navodi se da je „na teritoriji vikend naselja Krašići već duže vrijeme na sceni grubo narušavanje pravnih normi države Crne Gore, koje se tiču zaštite životne sredine, i pravnih normi koje štite neprikosnovenost svojine i drugih stvarnih prava titulara“.

Ogorčeni vlasnici vikend kuća u Krašićima zatražili su prijem i kod generalnog konzula Srbije u Herceg Novom, Marine Jovićević, a nakon njenog potvrdnog odgovora, izabrali su četvoročlanu delegaciju, koju će konzulica primiti u ponedeljak

Vlasnici vikend kuća i stanova zahtijevaju da se ispoštuje studija „Lungo mare“, koja se odnosi na obalu u njihovom naselju, a požalili su se da im je, uz uskraćeni pristup moru i plažama, „uzeto i Sunce, koje za njih, zbog novoizgradjenih objekata, sada zalazi dva sata ranije“.

Vikendaši su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji su se prema njihovim zahtjevima, molbama ali i interesima do sada odnosili gradonačelnik Dragan Kankaraš i potpredsjednik Opštine Tivat Krsto Bošković.

Predsjednik MZ Krašići Tonko Petrović koji je prisustvovao skupu i koga su vikendaši prozivali da što ih nije obavijestio o održavanju javne rasprave vezane za urbanistički plan Krašića, koja je održana 2009. godine, kazao je da je tada „ali i u drugim prilikama, u interesu Krašića i njegovih žitelja dostavljao konkretne primjedbe na nove planove“. On je naglasio da „problem nije nastao u Tivtu nego u Podgorici“, sa čime se saglasila većina učesnika sastanka koja se Petroviću i zahvalila „na svemu što čini da se riješe njihovi problemi“.

Vikendaši su ocijenili da je njihova peticija, potpisana prije šezdesetak dana, uz podršku medija i NVO sektora dovela do stopiranja gradnje sve dok se ne ispita pod kojim su uslovima izdate dozvole za objekte na obali.

Ogorčeni vlasnici vikend kuća u Krašićima zatražili su prijem i kod generalnog konzula Srbije u Herceg Novom, Marine Jovićević, a nakon njenog potvrdnog odgovora, izabrali su četvoročlanu delegaciju, koju će konzulica primiti u ponedeljak.

Bonus video: