Ulcinjski Las Vegas bez ambulante i pošte

Ako se turisti posreći, na putu za Štoj može da naleti na krave ili ovce koje prelaze ulicu, iako nigdje nije vidio znak „Stoka na putu”
71 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2012. 06:48h

Iako udaljen svega nekoliko kilometara od grada, put do Štoja, ulcinjskog Las Vegasa ili Sandžaka, kako ga od milošte zovu mještani, nije nimalo jednostavan u ovim vrelim avgustovskim danima, a posebno ne u prijepodnevnim satima i za one koji prvi put dolaze u mjesto gdje rađaju najslađe lubenice na planeti.

Prvo što će veselog turistu dočekati biće gužve na Bulevaru Teuta u obje trake. I dok svog ljubimca, prvom brzinom sa lijevom nogom ukočenom na kvačilu, bude pomjerao po milimetar gledajući raskošne palme iz Afrike, počeće da se pita zašto je tolika gužva i zastoj na bulevaru.

Postaće mu jasno nakon 15 ili 20 minuta na mjestu gdje bulevar nestaje umirući u običnu ulicu, u kojoj automobili u beskrajnoj koloni i dalje mile. Osmijeh sa lica veselog turiste nestaće na mostu na Port Mileni, gdje će osjetiti neprijatan miris koji se širi sa kanala.

Dok kupuju razna jela sa roštilja, za koja se ne zna jesu li pečena od vatre ili sunca koje bjesomučno prži, automobili srbijanskih, kosovskih, pa i onih sa tablicama zemalja Evropske unije na ulici su parkirani u leru

Dok kupuju razna jela sa roštilja, za koja se ne zna jesu li pečena od vatre ili sunca koje bjesomučno prži, automobili srbijanskih, kosovskih, pa i onih sa tablicama zemalja Evropske unije na ulici su parkirani u leru.

Naš turista mora da čeka jer zbog gužve iz suprotnog smjera ne može da zaobiđe nepropisno parkirano vozilo sve dok drski vozač ne završi trgovinu. Konačno, dolazi na dionicu koja je manje opterećena.

Krave i ovce na putu

Ako mu se posreći, može naletjeti na krave ili ovce koje prelaze ulicu, iako nigdje nije vidio znak “Stoka na putu”. Već pomalo nervozan stići će u Štoj, mjesto koje je bez sumnje rekorder po broju vikendaša u Crnoj Gori. Vidjeće otužnu sliku mjesta u koje Opština svake godine ulaže veliki novac – stavka uređenja centra Štoja već godinu unazad krasi planove prihoda i rashoda koje odbornici usvajaju u opštinskoj Skupštini.

Zato je Štoj ulcinjski Las Vegas, a ako turista odluči da popriča sa žiteljima, po akcentu će prepoznati zašto je i Sandžak. Da bi mu slika bila jasnija, popričaće sa prodavcima voća i povrća, plastike i čega sve ne još u glavnoj ulici, koju od magistrale dijeli livada. Saznaće da su očekivali više od nove vlasti, da ih inspektori redovno posjećuju, nekada i po dva puta dnevno, da nemaju posla, a da dadžbine moraju da plate. Takođe, reći će mu da je i situacija sa smećem bolja nego lani, pa će ga zamisliti.

Sarajlije pišu: Krave u Ulcinju, na najljepšoj crnogorskoj plaži >>>

“Kako je bilo lani kad je sad ovako”, vjerovatno će pomisliti. Frapiraće se kada čuje da toliko naselje u kojem boravi na desetine hiljada ljudi nema ambulante i poštu.

Sav razočaran i već neveseo otići će na neku od plaža da vrati osmijeh licu, jer je čuo da je to najbolji produkt ulcinjskog turističkog proizvoda. Na kraju, shvatiće da će novi most i nastavak bulevara smanjiti gužve na putu do Štoja. Ono što neće razumjeti biće stavka uređenja centra Štoja, koja će se vrlo vjerovano naći i u narednom predlogu gradskog budžeta.

Galerija

Bonus video: