Država počela da legalizuje hotel Brana Mićunovića

Ministar Sekulić izdao prvi papir za ozakonjivanje dviju nelegalnih građevina prijatelja Mila Đukanovića iznad Miločera
211 pregleda 21 komentar(a)
Hotel, Brano Mićunović, Foto: Zoran Đurić
Hotel, Brano Mićunović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.08.2012. 17:17h

Dvije nelegalne građevine na lokalitetu Mirište iznad Miločera, u vlasništvu kontroverznog biznismena Branislava- Brana Mićunovića, dobile su urbanističko-tehničke uslove (UTU), prvi papir neohodan za izdavanje građevinske dozvole i time mogućnost da budu poutpuno legalizovane.

Iako su grubi radovi na dvijema zgradama, jednoj sedmospratnoj i drugoj sa jednom etažom, završeni još prije pet godine, bez ijednog papira, a lokalitet nije bio obuhvaćen planskim dokumenatima, prošle godine je Skupština opštine usvojila planski dokument - Lokalna studija lokacije Mirište. To je učinjeno glasovim odbornika DPS-a, uz oštro protivljenje opozicije, manjeg koalcionog partnera SDP-a, te NVO sektora.

Uprava tamo još vidi voćnjak

Upravo tim planom na parceli od 1772 kvadrata, koja se vodi u Upravi za nekretnine kao vlasništvo Mićunovića, bliskog prijatelja lidera DPS-a Mila Đukanovića, predviđena je izgradanja hotela sa pratećim sadržajima.

Interesantno je da, iako zgrada na terenu postoji punih pet godina, u Upravi za nekretnine piše da je Mićunović vlasnik voćnjaka druge klase na potezu Glavica, nadomak Svetog Stefana, te da na toj parceli od 1.772 kvadrata nema izgrađenih objekata.

Mićunović je početkom godine podnio zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, da bi krajem februara Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozitivno odgovorilo.

Kako je „Vijestima” pojašenjeno, nakon dobijenih UTU, što je prva faza u dobijanju građevinske dozvole, dužan je da izradi glavni projekat. Potom sa ugovorom o izmirivanju komunalija dobija grđevinsku dozvolu.

U Opštini je „Vijestima” rečeno da Mićunović, niti njegovi predstavnici, još nijesu dolazili da se interesuju oko izmirivanja komunalija. Imajući u vidu da je riječ o hotelu, za izdavanje građevinske dozvole nadležno je resorno ministarstvo, na čijem sajtu je prekjuče objavljen dokument o urbanističko- -tehničkim uslovima.

Kako piše u dokumentu, koji je potpisao ministar Predrag Sekulić, na parceli od 1772 kvadrata predviđena je izgradnja dva objekta bruto građevinske površine od 6500 kvadrata, sa ukupno 15 apartmana hotelskih jedinica.

Ministar traži kamenu fasadu

U prvom, manjem objektu, biće suteren i prizemlje sa prvim spratom. Tu će biti smještena recepcija, restoran, bazen, velnes centar i “bjuti” sadržaji. U suturenu je garaža, vešeraj, prostorije za radnike i suvenirnice. Na kravu manje zgrade planirano je da bude veliki otvoreni bazen.

U većoj sedmospratnici, koja će imati dva odvojena ulaza, biće maksimalno 15 apartmana sa ukupno 50 ležaja. Poseban dio je posljednji sprat, do kojeg će se ići posebnim ulazom i gdje će se nalaziti veliki penthaus apartman.

Imajući u vidu da je riječ o zgradi koja dominira cijelim prostorom, koji se nalazi iznad Pržna, iz bilo koga apartmana i sa bilo kojeg sprata “puca” pogled na more.

“Uprkos činjenici da se na parceli za koju se izrađuje plan već nalazi nekoliko nelegalno izgrađenih zgrada, kao i tome da predlog plana nije u skladu sa Prostornim planom opštine Budva, Ministarstvo održivog razvoja je dalo saglasnost na taj dokument, čime je omogućena legalizacija”

Ministar Sekulić je predložio da se posebna pažnja posveti arhitektonskom oblikovanju budućeg hotela, odnosno da “svojim izrazom doprinosi opštoj slici i doživljaju ekskluzivnog primorskog mjesta“.

Zato se preporučuje da fasada bude kamena, kombinovana sa bijelom ili pastelnim svijetlim bojama. Takođe se preporučuje hortikulturalno oplemenjivanje cijelog prostora, a do detalja je predložen način rješavanja parkinga i ostalih neophodnih uslova da bi hotel bio visoke kategorije.

U sedmospratnici, koja će imati dva odvojena ulaza, biće maksimalno 15 apartmana sa ukupno 50 ležaja. Poseban dio je poslednji sprat, do kojeg će se ići posebnim ulazom i gdje će se nalaziti veliki penthaus apartman

Brano ucrta što hoće i gdje hoće pa mu se onda država prilagođava

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je početkom sepetembra podnijela Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka ocjene zakonitosti Lokalne studije lokacije Mirište, koju je usvojila Skupština opštine Budva. Skupština opštine je, kako smatrali u MANS-u, usvajanjem studije legalizovala nelegalno izgrađene zgrade na parceli Mićunovića.

“Uprkos činjenici da se na parceli za koju se izrađuje plan već nalazi nekoliko nelegalno izgrađenih zgrada, kao i tome da predlog plana nije u skladu sa Prostornim planom opštine Budva, Ministarstvo održivog razvoja je dalo saglasnost na taj dokument, čime je omogućena legalizacija”, saopštili su tada iz MANS-a MANS je, u inicijativi dostavljenoj Ustvnom sudu, osporio urbanistička rješenja iz studije lokacije jer su, kako navode, u suprotnosti sa programskim zadatkom koji predstavlja osnovu za izradu plana i planom višeg reda.

Bonus video: