Nastavlja se agonija naših pomoraca: Ipak ostaju na "Nuadi"

Njih trojica su pod velikim pritiskom novih većinskih vlasnika “Nuade”, koji su im i isplatili dio njihovih potraživanja od bivšeg vlasnika broda
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 09:20h

Trojica naših pomoraca sa broda “Nuada” - prvi oficir palube Uroš Vuković, upravitelj stroja Borislav Samardžić i drugi oficir stroja Branislav Vujović, koji su prekjuče, nakon skoro godinu dana agonije, uspjeli da izvuku dio svojih neisplaćenih zarada od vlasnika broda, najvjerovatnije neće uspjeti da se odmah vrate u Crnu Goru, kućama, kako su to planirali da urade.

Naime, njih trojica su pod velikim pritiskom novih većinskih vlasnika “Nuade”, koji su im i isplatili dio njihovih potraživanja od bivšeg vlasnika broda, grčkog biznismena Manolisa, da ostanu na brodu na kojem su ukrcani još od decembra 2010. i odrade još jedno komercijalno putovanje.

“Imamo veliki pritisak od novih vlasnika broda, posebno Libijaca, da ostanemo i odradimo još jedno putovanje, jer su čuli od bivšeg brodovlasnika sve najljepše o nama, pa ne žele da rizikuju uloženi novac. Na naše insistiranje da ne možemo ostati ni sat vremena, jer smo premoreni i iscrpljeni i traženje da nam omoguće iskrcaj, odgovorili su nam da nam neće dozvoliti preko agenta broda da nam emigracione vlasti u Egiptu daju tranzitnu vizu”, kazao je juče “Vijestima” prvi oficir palube Uroš Vuković.

Njegova dvojica kolega i on još se nalaze na brodu koji je još od kraja marta zaustavljen u egipatskoj luci Suec, na Crvenom moru.

Domišljatost, snalažljivost i profesionalna vještina koju su naša trojica pomoraca pokazala u proteklih godinu dana “dižući iz mrtvih” zapuštenu “Nuadu” nakon prethodnog dužeg stajanja u luci Safaga i vraćanju broda u komercijalnu upotrebu krajem prošle i početkom ove godine, odnosno prilikom plovidbi kroz piratima ugroženo područje Crvenog mora i Indijskog okeana, sada se Vukoviću, Samardžiću i Vujoviću vraća kao bumerang, jer se novi vlasnici ne žele tako rado odreći njihovih usluga.

"Policija nam, međutim, nije dozvolila da iznesemo naš prtljag, pa smo morali vratiti avio-karte i nevoljno ostati na brodu”

“Mi smo bili riješili da nakon naplate dijela naših neisplaćenih zarada, pošto-poto idemo sa broda, pa smo, u dogovoru sa nasim advokatom, aranžirali karte i uzeli naše pasoše, a pomorske knjižice ostavili u emigracionoj policiji.

Policija nam, međutim, nije dozvolila da iznesemo naš prtljag, pa smo morali vratiti avio-karte i nevoljno ostati na brodu”, kazao je Vuković dodajući da bi to novo komercijalno putovanje broda, po obećanju novih vlasnika “Nuade”, “trajalo vrlo kratko”, te da će brod ploviti između Sueca, luke Akaba u Jordanu i luka u Libiji.

Gore od TV-sapunice

Trojica pomoraca su o svemu obavijestili i ambasadu Srbije, koja u Egiptu zastupa i interese građana Crne Gore.

“Šta da radimo – nemamo izbora, jer smo ovdje bespomoćni. Ovdje je brodski agent svemoćan, jer ako on ne želi da da dozvolu za iskrcaj članova posade, niko ga na to ne može natjerati”, kazao je Vuković, dodajući da agent “Nuade” tokom višemjesečnog zaustavljanja broda u Suecu nije želio da brod snabdije ni sa minimumom vode, hrane ili goriva.

“Kome se god žalimo, svi nas upućuju ponovo na agenta. Ovo što se nama događa je stvarno prevazišlo i sve TV-sapunice, ali moramo izdržati u nadi da ćemo se uskoro vratiti svojim familijama”, rezignirano je kazao Uroš Vuković.

Novi vlasnik broda vrši pritisak na pomorce da ostanu i odrade još jedno putovanje, jer su čuli od bivšeg brodovlasnika sve najljepše o njima, pa ne žele da rizikuju uloženi novac. Na insistiranje da ne mogu ostati, pomorci su dobili odgovor da im, preko agenta broda, neće dozvoliti dobijanje tranzitne vize od emigracione vlasti u Egiptu

Galerija

Bonus video: