Bezbjedno izvađena bomba iz Morače, nije bilo evakuacije

Akcija vađenja bombe je počela jutros oko 4.30, a završena je oko 7 časova
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 11:20h

Službenici Sektora za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i ronioci iz Regionalnog centra za podvodno deminiranje, bezbjedno su jutros u ranim jutarnjim časovima izvadili avionsku bombu, težine 150 kilograma iz rijeke Morače na Skalinama, u Podgorici.

Akcija vađenja bombe je počela jutros oko 4.30, a završena je oko 7 časova.

Ronioci su zaronili oko 5 sati ujutru i pripremali bombu za izvlačenje, a oko 6.30 je utovarena na kran koji se nalazio na Mostu Blaža Jovanovića, uz manje probleme čamca koji je vukao bombu uzvodno.

Nakon što je bomba utovarena u vozilo MUP-a, uz pratnju policije i drugih vozila Sektora za vanredne situacije, ona je upućena na lokaciju na sjeveru Crne Gore.

Bomba će biti uništena na lokaciji koja se čuva u tajnosti.

Službenici Uprave policije nisu morali, kao što je bilo najavljeno iz MUP-a, da evakuišu građane koji žive u krugu od 2 kilometra od mjesta gdje se nalazila bomba, već su uputili upozorenje, a saobraćajna policija je zatvorila prilaze Mostu Blaža Jovanovića.

Novinarske ekipe su na preporuku službenika MUP-a posmatrali vađenje bombe sa terase hotela "Podgorica".

Prethodno su pripadnici Sektora za vanredne situacije i Regionalnog centra za podvodno deminiranje, izvršili potrebne podvodne radnje na lokaciji Skaline, kako bi se bliže upoznali sa karakteristikama neeksplodirane avionske bombe.

Utvrđeno je da se radi o neeksplodiranom ubojnom sredstvu, sa procijenjenom količinom eksploziva oko 100 kilograma i topovskim zrnima raznih kalibara, težine od pet do deset kilograma po komadu.

Lukšić pohvalio MUP

Predsjednik Vlade Igor Lukšić pohvalio je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) za uspješnu akciju vađenja bombe iz korita rijeke Morače.Lukšić je pohvalio pripadnike Sektora za vanredne situacije, Regionalnog centra za podvodno deminiranje i ronioce za profesionalizam i posvećenost poslu."Predsjednik Vlade iskazao je zadovoljstvo što je ova, kao i prethodne akcije vađenja eksplozivnih naprava iz riječnih korita, protekla bezbjedno i uz saradnju građana", saopšteno je premijerovog kabineta.

Galerija

Bonus video: