Golubović: Beranama prijeti ekološka katastrofa

Na Vasovim vodama smeće je pomiješano sa različitim vrstama medicinskog životinjskog i elektro otpada, otpadnim uljima i gumama
58 pregleda 19 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuka Golubović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.08.2012. 15:37h

Beranama, zbog smeća i blokade deponije na Vasovim vodama, prijeti ekološka katastrofa, upozorio je predsjednik opštine Vuka Golubović.

”Na Vasovim vodama gdje se odnosilo smeće i dalje je sve blokirano, a situacija u gradu je rizična. Na pomolu je ekološka katastrofa i postoji rizik od širenja bolesti i zaraze”, rekao je Golubović radiju Antena M.

Ekološki pokret Ozon je tražio da Agencija za zaštitu životne sredine zatvori deponiju i spriječi odlaganje smeća na Vasovim vodama.

Direktor NVO Ozon Aleksandar Perović izričit je da je deponija nelegalna. ”To je odlagalište bilo predviđeno za privremeno odlaganje komunalnog otpada.

"Još 2009. su istekli rokovi za to privremeno odlagalište koje je „privremeno” bilo pet godina što je mnogo duže od onoga što je zakonom propisano. Po sadašnjem Zakonu o upravljanju otpadom privremena odlagališta mogu da posluže samo godinu i ne duže”, kazao je on.

Gradonečelmiok Berana nije saglasan sa ocjenom Perovića.

”E da je ona nelegalna, nego problem je što je legalna i što ima sve papire da bude deponija, iako privremenog karaktera. Sva zakonita regulativa postoji. U Ozonu to može neko da traži ali moraju da znaju šta je pravna procedura i da je poštuju”, kazao je Golubović.

Na Vasovim vodama smeće je pomiješano sa različitim vrstama medicinskog životinjskog i elektro otpada, otpadnim uljima i gumama.

„To je pretvoreno u nelegalnu deponiju opasnog otpada. Mi insistiramo na tome da je deponija nelegalna jer ne postoji ni jedan važeći ugovor, ni odluka lokalnog parlamenta čak ni o privremenom odlagalištu", rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, iskoristili su dopis Ministarstva održivog razvoja i turizma, koji je bio odgovor na njihov zahtjev za odobrenje privremene lokacije, da uz asistenciju policije razbiju privremene blokade mještana koji se bore za svoja ustavna prava.

U tom zahtjevu, kaže on, jasno piše da lokalni parlament mora da donese odluku da bi ta lokacija bila važeća.

Građani Beransela podnijeli su prijave protiv predsjednika opštine Vuke Golubovića, jer tvrde da je omogućio nezakonito deponovanje opasnog otpada.

„To mi ne uliva strah, kunem vam se, jedino strahijemo od zaraze i ekološke katastrofe”, poručio je Golubović.

Bonus video: