Mitropolit Mihailo: Grafiti imaju istu poruku kao i metalna crkva

Subašić i mitropolit CPC-a reagovali su nakon što je u utorak ujutro prijavljeno policiji da je neko obio limenu crkvu na Rumiji, na kojoj su ostavljeni i grafiti “Etnička Albanija” i “AKŠ”
62 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 17:03h

Metalna crkva na Rumiji postavljena je da bi se među građane Crne Gore unio razdor, a Srpska pravoslavna crkva pokazala kao superiorna u odnosu na nadležne državne organe - taj stav iznijeli su mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Osman Subašić.

Subašić i mitropolit CPC-a reagovali su nakon što je u utorak ujutro prijavljeno policiji da je neko obio limenu crkvu na Rumiji, na kojoj su ostavljeni i grafiti “Etnička Albanija” i “AKŠ”, što je skraćenica za “Albansku nacionalnu armiju”.

Slažući se da je činjenica da sami Albanci ne pišu Etnik Albania već Shqipëria Etnike prilično indikativna, sagovornici “Vijesti” kazali su kako bi jedino uklanjanje te crkve pomoglo da se “međunacionalni i međuvjerski odnosi povrate u nekadašnje harmonično stanje”.

Limena crkva na Rumiji ispisana grafitima >>>

“Opštepoznata je činjenica da je izgradnja crkve na Rumiji ozbiljno narušila viševjekovni međunacionalni i međuvjerski sklad, a trebalo bi da bude jasna, posebno crkvenim ljudima i političarima, jer jedini logički zaključak da se crkva sa takvim zlim naumom i podigla”, kazao je Mihailo.

On je ocijenio da grafiti ispisani na crkvi imaju istu poruku i zli naum, kao i podizanje samog objekta prije sedam godina, od kada je prekinut viševjekovni običaj da na vrh te planine na Trojičin dan krst zajednički iznesu vjernici sve tri vjerske zajednice.

“Krivca za ovo nepočinstvo treba tražiti na relaciji između dvije zle namjere: grafita i namjere podizanja crkve. A slični ataci uvijek će se ponavljati u periodima kada to nekome politikantski bude potrebno, pa se nameće kao neophodnost što hitnije sprovođenje odluke Vlade o ukljanjanju ovog svjedočanstva i zlih vremena sa vrha Rumije”, poručio je Mihailo.

Subašić, koji je godinama bio prepoznavan po krilatici “Pod Rumijom tri su vjere koje neće da se dijele”, kazao je kako je postavljanje limenog objekta na vrh Rumije djelo velikosrpskog nacionalizma, šovinizma i hegemonizma čiji je u Crnoj Gori glavni pokrovitelj Srpska pravoslavna crkva (SPC).

“Limeni objekat je postavljen bez odobrenja nadležnog organa. Koliko je meni poznato, postoji pravosnažno rješenje nadležnog državnog organa da se predmetni objekat ukloni, što do danas nije učinjeno. Zašto nadležni državni inspekcijski organ nije izvršio svoje rješenje, treba njih pitati”, kazao je Subašić.

On je ocijenio da su u cijeloj situaciji jednako krivi i odgovorni oni koji su objekat postavili bez odobrenja nadležnog organa kao i oni koji svoje pravosnažno rješenje nijesu izvršili.

“Ovo su uzrok i posljedica a sve što se kasnije dešavalo, po mom mišljenju, nije bitno jer je objekat postavljen da bi unio razdor, a njegovo postavljanje je usmjereno protiv građanske Crne Gore i sa ciljem da se jedna institucija strane države koja je instalirana u Crnoj Gori pokaže superiorna u odnosu na nadležne državne organe države Crne Gore”, istakao je Subašić.

Vjerski objekti, kako je rekao, treba da služe vjernicima radi obavljanja vjerskih obreda, što se ne dešava u konkretnom slučaju. Subašić je svoju tvrdnju argumentovao riječima: “Na vrhu Rumije nema stanovnika. Ima samo vukova, lisica i drugih životinja, a oni ne obavljaju vjerske obrede”.

Subašić i mitropolit CPC-a reagovali su nakon što je u utorak ujutro prijavljeno policiji da je neko obio limenu crkvu na Rumiji, na kojoj su ostavljeni i grafiti “Etnička Albanija” i “AKŠ”, što je skraćenica za “Albansku nacionalnu armiju”

Vinovnici još nepoznati

Barska policija još nije utvrdila ko je i kada ispisao grafite crvenom bojom na metalnoj crkvi na Rumiji. Paroh SPC-a Jovan Plamenac prijavio je policiji u utorak oko 11.30 časova da je crkva obijena i da je oskrnavljena njena spoljašnjost.

Nakon prijave inspektori su se sa parohom popeli da Rumiju, uzeli dokazni materija ali za sada nema podataka ko su vinovnici ove provokacije. “Vijestima” je u policiji rečeno da se o tom događaju prikupljaju obavještenja i podaci...

Bonus video: