Za vlast Vasove vode idealne za deponiju, opozicija na strani mještana Beransela

Sastanak predstavnika političkih stranaka u Beranama na kojem se raspravljalo o problemu na Vasovim vodama bio uzaludan
7 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2012. 18:54h

Sastanak predstavnika političkih partija u vezi sa dešavanjima oko blokade deponije na Vasovim vodama, nije dao nikakve rezultate, a lokalne vlasti su ponovo pozvale državne organe da hitno intervenišu "jer je grad zatrpan smećem i prijeti epidemija".

Za razliku od vladajućih stranaka koje su ostale na poznatim pozicijama, odnosno na tome da lokacija Vasove vode zadovoljava sve uslove za privremeno odlagalište i izgradnju buduće regionalne deponije, opozicione partije su se u potpunosti stavile na stranu Beranselaca.

Odbornik Pokreta za promjene Jovanka Bogavac kazala je da se u potpunosti saosjeća sa mještanima ovog naselja, i ocijenila da su njihovi protesti opravdani.

TV Vijesti, Boban Obradović

"Nemojte da prebacujete priču na teren politike. U tim protestima nema nikave politizacije", kazala je Bogavac.

Odbornik SNP-a Dragutin Joksimović kazao je da ga „zadivljuje tvrdoglavost vlasti koja insistira da se deponija gradi na Vasovim vodama. On je rekao da će njegova partija biti protiv i da će se zalagati da se pronađe novo rješenje i nova lokacija za sanitarnu deponiju.

"Ja sam očekivao da ćemo danas ljudima u Beranselu poručiti da smo se dogovorili da se traži nova privremana lokacija. Meni se čini da predsjednik opštine ovo vrti dok je na poziciji predsjednika, a poslije šta bude", bio je kategoričan Joksimović.

Za traženje nove lokacije za deponiju založio se i odbornik Narodne stranke Petar Vešović.

"Ovaj sastanak je zakasnio. Sjetili ste se sada kada je grad zatrpan smećem. Osim toga, očekivao sam da tražimo rješenje a ne da se tvrdoglavo prepucavamo. Beranselci su potpuno u pravu, i zato nije dobro da se sa narodom obračunavamo silom", poručio je Vešović.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Pozitivne Crne Gore Marinko Barjaktarović koji je ponovio ranije iznesene stavove ove stranke u kojima se daje puna podrška mještanima Beransela „u namjeri da odbrane svoje Ustavom zagrantovano pravo na zdravu životnu sredinu“.

Lokalna vlast i vladajuća koalicija DPS-SDP nijesu odustali od namjere da se smeće odlaže na Vasovim vodama i da se na tom mjestu gradi regionalna sanitarna deponija.

"Na projekte za tu lokaciju do sada je potrošeno petsto hiljada eura. Ovo je najuređenije smetlište u Crnoj Gori, jer svuda imate ove probleme", rekao je gradonačelnik Vuka Golubović.

On je zaključio sastanak pozivom državnim organima da intervenišu zbog toga što gradu prijeti zaraza od smeća koje sa nakupilo na ulicama. Komentar koji se mogao čuti poslije sastanka bio je da razgovor nije imao nikakav smisao, i da će lokalnim vlastima poslužiti samo kao izgovor i uvod u novu primjenu sile nad mještanima, koji se već šesti dana ponovo nalaze na barikadama.

Prethodni protest, razbijen je silom poslije 11 dana, kada je policija privela skoro 200 mještana ovog prigradskog naselja, uključujući žene i djecu. Advokat Beranselaca Dalibor Kavarić zbog toga je zatražio da Unutrašnja kontrola MUP-a preispita odgovornost starješina koji su naredili akciju policije i svih koji su učestvovali u toj akciji.

Ekološki pokret „Ozon“ iz Nikšića je reagovao zbog privođenja djece i obratio se zaštitniku ljudskih prava Šućku Bakoviću, kao i međunarodnim organizacijama koje štite dječja prava.

Mještanima, koji su se poslije samo dva dana ponovo vratili na barikade, danas su se, poslije susjednih MZ Budimlja i Gornje Zaostro, „na straži“ na ulazu u naselje pridružili i predstavnici MZ Donje Zaostro.

Bogavac: Mještane izostavili

Predsjednik Mjesne zajednice Beranselo Tiho Bogavac nije krio nezadovoljstvo zbog činjenice da mještani Berasela nijesu pozvani na jučerašnji sastanak.

„Kako je moguće da se iza zatvorenih vrata, bez našeg prisustva, raspravlja o nama i donose odluke koje se direktno nas tiču. Ne znam zašto lokalne vlasti ne prihvate ono što im mi od početka predlažemo - da im dozvolimo da odlažu smeće na Vasovim vodama do određenog vremena, dok ne nađu drugu lokaciju. To je maksimum koji mi konstruktivno nudimo kao rješenje za izlazak iz ove mučne situacije“, rekao je Bogavac.

Podrška i iz Petrovca

Inicijativni odbor za zatvaranje nelegalne deponije u Novoselju, iznad Petrovca, koji je prije 10 godina uspiješno ostvario svoju misiju i nakon velike borbe uspio da zatvori nelegalnu deponiju, dao je punu podršku mještanima Beransela.

"Šokirani smo i zgrožen primjenom brutalne sile od policije i njihovom očitom namjerom da uhapsi cijelo selo i tako riješi ekološki problem u ekološkoj državi. Podsjećamo i da je u slučaju Novoselje, podmuklo i pakosno primjenjivala sila. Međutim, sila protiv logike, istine, činjenica i standarda nema nikakve šanse i ubijeđeni smo da će mještani Beransela ustrajati u svojoj pravednoj borbi” poručili su Savo Medigović, Đorđe V. Gregović i Saša Davidović.

Galerija

Bonus video: