Ozon traži hitno zatvaranje deponije na Vasovim vodama

Iz Ozona podsjećaju da su Vasove vode od 2005. do 2010. godine bile određene za privremeno odlagalište komunalnog otpada
1 komentar(a)
Beranselo, Foto: Rabrenović
Beranselo, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 06.08.2012. 13:06h

Ekološki pokret Ozon zatražio je danas od Agencije za zaštitu životne sredine da zatvori nelegalnu deponiju na Vasovim vodama, kako bi se spriječilo dalje odlaganje različitih vrsta opasnog i drugog otpada iz opštine Berane na toj lokaciji.Iz Ozona podsjećaju da su Vasove vode od 2005. do 2010. godine bile određene za privremeno odlagalište komunalnog otpada, a da se od tada, bez važećih odluka, nastavilo nekontrolisano odlaganje različitih vrsta otpada na toj lokaciji.U međuvremenu je, kako tvrde, to neuređeno smetlište pretvoreno u nelegalnu deponiju opasnog otpada, i da se na njega, između ostalog, odlaže i medicinski, životinjski i elektro otpad, kao i otpadne gume i ulja.„Zbog toga se hitno mora zaustaviti dalje deponovanje otpada na toj lokaciji, jer bi svako produžavanje rokova donijelo ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi i kvalitet životne sredine na tom prostoru“, kaže se u zahtjevu te NVO.

Reakcija zbog privođenja maloljetnika

Ozon je uputio dopis Zaštitniku ljudskih prava Šućku Bakoviću tražeći da utvrdi da li je bilo kršenja ljudskih prava u toku asistencije Uprave policije u MZ Beranselo 30. jula kada je značajan broj maloljetne djece priveden. Oni smatraju da su djeca privedena nezakonita I da su njihova prava prekršena na više načina.

Kako je saopšteno iz te NVO io najmlađi su te večeri bili privedeni zbog toga što su zajedno sa svojim roditeljima pokušali zaštiti pravo na život u zdravoj životnoj sredini koji im je garantovan Ustavom, ali i čitavim setom važećih zakona i potrvđenih međunarodnih ugovora.

“Kako smatramo da je prekršena i Konvencija o pravima djeteta, nadamo se da ce naše reagovanje biti dovoljno da kancelarija Zaštitnika ljudskih prava obavijesti i međunarodne organizacije, sa kojima sarađuje i zaštiti prava namjlađih stanovnika MZ Beranselo, koji se i danas nalaze na blokadi”, navodi se u saopštenju.

U dopisu Bakoviću navodi se i da je asistencija policije sprovedena na osnovu nerelevantnog dokumenta ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića uz činjenicu da Skupština Opštine Berane zaključno sa današnjim danom nije donijela Odluku po kojoj bi se na lokaciji Vasove vode privremeno skladištio komunalni otpad iz Opštine Berane što su bili u zakonskoj obavezi da urade.

Bonus video: