Kosovo poslalo izvidnicu na Konik

Požar u tom naselju je 24. jula uništio više od 30 baraka i progutao domove više od 800 ljudi
10 komentar(a)
Konik, Romi, Foto: Vesko Belojević
Konik, Romi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.08.2012. 17:09h

Sa situacijom u Kampu Konik se nezvanično upoznala devetočlana delegacije sa Kosova, saopšteno je iz Operativnog tima. Kako dalje piše u saopštenju, delegacija sa Kosova prethodno je o stanju na Koniku dobijali različite informacije iz brojnih izvora.

“Sa delegacijom, koju su predvodili Gani Elšani, zamjenik ministra kulture, omladine i sporta i Danuš Ademi, poslanik u Skupštini Republike Kosovo, razgovarao je Željko Šofranac, rukovodilac Operativnog tima i Mensut Krpuljević, predstavnik Crvenog krsta, koji su sagovornike obavijestili o dosadašnjim aktivnostima koje je Operativni tim preduzeo na saniranju posljedica požara i budućim planovima”, piše u saopštenju.

Požar u tom naselju je 24. jula uništio više od 30 baraka i progutao domove više od 800 ljudi. U naselju su smještene izbjeglice iz Kosova, koje su se krajem 90-tih, zbog rata na Kosovu, doselile u Crnu Goru. Trenutno su smješteni u šatorskom naselju, dok nadležni rade na nabavci kontejnera.

Poslanik Ademi je, kako piše u saopštenju, iskazao zahvalnost crnogorskoj Vladi za sve što je do sada preduzela za ugrožene stanovnike Kampa Konik.

“Kosovska delegacija je razgovarala i sa stanovnicima Kampa, koje je informisala da postoje uslovi za povratak na Kosovo za sve porodice koje za tim iskažu želju. Predstavnici Kosova su informisali Operativni tim da će o svojoj posjeti obavijestiti i ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, čiju posjetu Kampu Konik očekuju u skorijem periodu”, piše u saopštenju.

Kako je saopšteno, NVO Help je nastavila sa podjelom toplih obroka.

“Pedijatar i ljekar za odrasle Doma zdravlja Podgorica su jutros pregledali 29 odraslih i 14 djece, dok je pet stanovnika transportovano do nadležnih zdravstvenih ustanova, uz pratnju predstavnika Centra za socijalni rad. Institut za javno zdravlje redovno prati epidemiološku situaciju u Kampu”, piše u saopštenju.

Bonus video: