Herceg Novi: Fekalije u potok, pa u more

Građani i turisti upozoravaju na problem kanalizacije na hercegnovskoj rivijeri, komunalni inspektor tvrdi suprotno
119 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 11:50h

Zbog dotrajale mreže, neodgovornih građana, ali i dugotrajne suše i visokih temperatura, problem kanalizacije u hercegnovskoj opštini ovog ljeta je eskalirao. Skoro da nema dana da građani ne upozoravaju na taj problem u nekom dijelu grada ili na rivijeri.

U naselju Gomila u Igalu već dva mjeseca izliva se kanalizacija u obližnji bezimeni potok iz kuća zapadno od tog naselja. Zbog nepodnošljivog smrada, stanovnici su prinuđeni da drže zatvorene prozore.

Zbog dotrajalosti vodovodne cijevi u potok se izliva pet do šest litara vode u sekundi, što, kada nije suša, donekle ublažava neprijatan miris.

Izradom DUP-a “Igalo Bare” predviđeno je i rješenje tog problema. Planirano je da u trupu novog puta budu postavljene nove vodovodne i kanalizacione cijevi.

Porodica preko čije zemlje treba da pređe put protivi se izgradnji dok joj se ne isplati 160 eura za metar kvadratni zemlje, što u lokalnoj upravi smatraju previsokom cijenom, pa razmatraju mogućnost da problem riješe eksproprijacijom zemlje.

Tehnički direktor hercegnovskog Vodovoda Milorad Velaš kazao je da bi njihovo preduzeće odmah moglo da krene u izgradnju novih kanalizacionih i vodovodnih instalacija, ukoliko bi se rješili imovinsko-pravni odnosi.

Dio kuća priključenih na kanalizaciju koja se uliva u potok

Potok u koji se uliva kanalizacija uliva se u more na mjestu gdje se stvara igalsko ljekovito blato - peloid. Ali, to je samo jedno od nekoliko desetina mjesta na obali gdje se kanalizacija uliva u more. Na Toploj, kod restorana “Mimoza”, kupači se žale na nesnosan smrad i na izlivanje kanalizacije u more.

Iako je Komunalna policija izlazila na lice mjesta, njihov inspektor je ustvrdio „da nema tragova fekalija u moru“, iako iz kamenog zida izvire cijev iz koje je i golim okom vidljivo, a i osjeća se, da iz nje ističe kanalizacija. To najbolje osjećaju kupači na plaži u neposrednoj blizini.

Potpredsjednik Opštine Mladen Rostović tvrdi da je „neplanska gradnja dovela do poremećaja komunalne infrastrukture – pogrešno spojena fekalna i kišna kanalizacija“. Tako se u kišnu kanalizaciju izlivaju fekalije koje potom nesmetano otiču u more.

Iz JP “Vodovod i kanalizacija” kažu da ne mogu da utvrde ko je odgovoran za to, odnosno iz koje kuće se kanalizacija uliva u kišni odvod.

Dok se ne utvrdi odgovornost proći će ljeto, počeće da padaju kiše, pa će i problem biti minimiziran – do narednog ljeta.

Iako je Komunalna policija izlazila na lice mjesta, njihov inspektor je ustvrdio da nema tragova fekalija u moru, iako iz kamenog zida izvire cijev iz koje je i golim okom vidljivo, a i osjeća se, da iz nje ističe kanalizacija

Bonus video: