Sudija prijateljici pomogla da uknjiži tuđu zemlju?

Šljivančanin je sudila u predmetu u kojem su bivša sudija podgoričkog Osnovnog suda Đukanović i njeni srodnici tužili Ljumovića i Šušića
235 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Šušić, Foto: Savo Prelević
Milenko Šušić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2012. 17:57h

Milenko Šušić podnio je juče krivičnu prijavu protiv sudije podgoričkog Osnovnog suda Vere Šljivančanin, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, kao i podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Šušić je, kao punomoćnik Nikole Šušića i Bogića Ljumovića, optužio sudiju Šljivančanin da je presudom koju je donijela htjela da ostvari protivpravnu imovinsku korist za bivšeg sudiju tog suda Spomenku Đukanović i njene srodnike, i da im omogući da se nezakonito uknjiže tuđu zemlju.

“U prvostepenoj presudi piše da je donijeta 14. juna ove godine, odnosno istog dana kada je zaključila glavnu raspravu, što je netačno, jer je nemoguće, čime je u službenu ispravu unijela neistinite podatke”, kazao je Šušić.

Šljivančanin je sudila u predmetu u kojem su bivša sudija podgoričkog Osnovnog suda Đukanović i njeni srodnici tužili Ljumovića i Šušića, tražeći utvrđivanje prava svojine na zemlji, za koju su tužioci tvrdili da je ostala nakon smrti njihovog zajedničkog pretka. Šljivančanin je presudila da zemlja pripada Đukanovićevoj i ostalim tužiocima, a na osnovu tapije Zetske banovine iz 1930. godine.

“Ljumović je priložio tapiju Zetske banovine iz koje se jasno potvrđuje da se ta zemlja vodila na njegovog djeda, dok je sudija, ne znamo kako, pročitala potpuno nezakonito da se ta zemlja vodila na njihovog zajedničkog pretka, pokojnog prađeda, što je potpuno netačno i što se vidi iz tapije, a što je sam vještak geometarske struke utvrdio. Radi se o toliko očiglednoj i gruboj greški da vjerujemo da ni sudija početnik, kao ni elementarno pismen čovjek ne bi mogao da je napravi”, naveo je Šušić.

Šljivančanin je presudila da zemlja pripada Đukanovićevoj i ostalim tužiocima, a na osnovu tapije Zetske banovine iz 1930. godine

On je dodao da su za vrijeme trajanja prvostepenog postupka tražili izuzeće sudije, znajući da Đukanović zna od ranije i da je s njom u prijateljskim odnosima, što je Šljivančanin i potvrdila u svom izjašnjenju na zahtjev za izuzeće, navodeći da to neće uticati na njenu odluku i da će nepristrasno i pošteno suditi u tom postupku.

“Smatramo da je ovakvo ponašanje sudije katastrofa za crnogorsko pravosuđe i obavijestićemo relevantne međunarodne institucije koje prate reformu pravosuđa o tome kakve sudije sjede i sude građanima Crne Gore”, kazao je on.

Oni će izjaviti žalbu na prvostepenu presudu, a obavijestiće i pravosudni savjet i tražiti od njega da pokrene disciplinski postupak protiv sudije radi nestručnog i nemarnog vršenja poslova.

Šljivančanin na odmoru

Redakcija “Vijesti” juče nije uspjela kontaktirati sudiju Šljivančanin, kako bi se izjasnila na optužbe Šušića, jer je, prema riječima predsjednika tog suda Zorana Radovića, na odmoru.

On nije želio komentarisati taj slučaj, a rekao je da novinaru “Vijesti” ne može dati njen broj telefona.

Bonus video: