Turistička inspekcija zatvorila Kadijino etno selo

Kadija je u subotu izbacio iz svog restorana Podgoričanku Veselinku Rajković i njeno petoro maloljetne djece
219 pregleda 284 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 20:28h

Turistička inspekcija je zatvorila etno selo "Kadmi", vlasnika Mila Kadije.

Predmetni inspektor Branka Ratković je u ovom slučaju utvrdila da direktor Milo Kadija pruža usluge ishrane i pića u konobi “KADMI” za čije poslovanje posjeduje odobrenje za rad izdato od strane Sekretarijata za finansije i razvoj preduzetništva opštine Cetinje. Inspektor je, takođe, utvrdio da Kadija pruža i usluge smještaja u deset kućica-bungalova za čije poslovanje ne posjeduje odgovarajuću dokumentaciju, pa je primijenjena represivna mjera tj. pečaćenje smještajnih jedinica.

Iz Inspekcije je saopšteno da će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Kadije po više osnova.

Podnijeta krivična prijava

Aktivisti NVO Instut socijalne inkluzije (ISI) podnijeli su krivičnu prijavu protiv vlasnika etno sela “Kadmi” na Njegušima Mila Kadije kako bi se utvrdilo da li u njegovom postupku ima elemenata krivičnih djela počinjenih iz mržnje, dok je ombudsman Šućko Baković formirao predmet na sopstvenu inicijativu.

Kadija je u subotu izbacio iz svog restorana Podgoričanku Veselinku Rajković i njeno petoro maloljetne djece, kao i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, rekavši kasnije da je to uradio jer je “crnogorski nacionalista” i da “Srbi ne mogu da jedu kod mene”.

“Očekujemo preduzimanje odgovarajućih službenih mjera i radnji, odlučivanje da li u radnjama Kadije ima elemenata krivičnih djela motivisanih netolerancijom odnosno krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, saopšteno je u ISI.

Obmudsman pokrenuo postupak

S druge strane, i Zaštitnik ljudskih prava juče je regaovao na pisanje “Vijesti” i kako je kazao, na osnovu navoda iz teksta formirao predmet: “Ne možemo da vjerujemo da se to događa.

U grupi krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore je i krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

To je očigledan primjer diskriminacije. Formirali smo predmet i uputićemo zahtjev turističkoj inspekciji da provjeri navode iz teksta i postupi po zakonu”.

Zakon o zabrani diskriminacije propisuje da se diskriminacijom smatra i svako pravljenje razlike, nejednako postupanje ili dovođenje u nejednak položaj lica ili grupe lica po osnovu vjere ili uvjerenja, pripadanja ili nepripadanja nekoj vjerskoj zajednici, a kazna za odbijanje javnih usluga po tom osnovu je od 11.000 do 16.500 eura za pravno lice, a za preduzetnika od 2000 do 5000 eura.

U grupi krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore je i krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje: “Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Test za društvo

Koordinator programa ljudskih prava NVO Građanska alijansa (GA) Milan Radović kazao je kako ta organizacija najoštrije osuđuje ponašanje Kadije, koje je, kako je kazao, apsolutno neprihvatljivo i opasno jer je riječ o klasičnom obliku fašizma: “Zbog toga smatramo da je ovo svojevrstan test za crnogorske institucije ali i društvo”.

Prema riječima Radovića, institucije sistema treba da reaguju hitno, efikasno i djelotvorno, umjesto da “adekvatna reakcija izostane kao u dosadašnjem iskustvu, zbog čega dolazi do ponavljanja fašizma”.

“Sankcija treba da bude oštra čime bi se jasno stavilo do znanja da vlasti u Crnoj Gori ne podržavaju fašizam već da su okrenute izgradnji interkulturalnog društva. Nadležno Ministarstvo treba da preispita odobrenje za rad ovog Etno sela čiji vlasnik je ovim postupkom značajno ugrozio opštu sliku o Crnoj Gori, ali i drugih ugostitelja i turističkih poslenika i prije svega izvršio diskriminaciju i prekršio prava maloljetnih lica”, kazao je Radović.

Konjević: Ne komentarišem tumačenja

Juče se oglasio i potpredsjednik Političkog savjeta Srpske liste Igor Jaramaz saopštenjem u kojem se navodi da niko ne može biti bez odgovornosti za svoje postupke: “Ovakvi slučajevi ne mogu proći uz familijarnu osudu i nastavak svega po starom”.

Komentarišući incident koji se dogodio na Njegušima, potpredsjednika Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da je prema njegovim informacijama upućen demant da se tako nešto uopšte desilo.

“Tako da ne bih komenatrisao tumačenja da li se nešto desilo ili se nije desilo. Reći ću generalni stav da je svaka vrsta vjerske, nacionalne i bilo koje druge netrpeljivosti za apsolutno svaku osudu i mi to radimo proteklih 28 godina, bez obzira o kojoj je naciji ili vjeri riječ. Posebno ako u incidentima imate djecu i njihova elementarna prava. Na nivou principa, takve stvari su za veliku osudu.

Ako su se desile, kao što je interperetirano u 'Vijestima', i uz demanti, to su prosto pojedinačni i oni ne mogu ugroziti ono što su ustaljeni dobri međunacionalni odnosi u Crnoj Gori”, rekao je Konjević.

Uprava Cetinja: Neprimjeren postupak

Upitani da prokomentarišu incident koji se desio na Njegušima, iz uprave prijestonice je stiglo saopštenje: “O događaju na Njegušima informisani smo posredstvom štampe, a ukoliko je sve što je navedeno vjerodostojno, onda treba naglasiti kako je riječ o neprimjerenom postupku.

Takođe, smatramo da je u ovom momentu, najbitnije spriječiti eventualno dizanje tenzija.

Na kraju, želimo istaći da Njeguši, kao i sva druga mjesta na teritoriji našeg grada, predstavljaju tradicionalno gostoprimljivu sredinu za sve posjetioce, nezavisno od njihovih nacionalnih i drugih opredjeljenja”, piše u saopštenju opštine Cetinje.

Galerija

Bonus video: