Aco Đukanović tužio državu za šest miliona

Đukanović je, prema informacijama “Vijesti”, tužio državu Crnu Goru i Ministarstvo unutrašnjih poslova
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 15:29h

Biznismen Aco Đukanović tužio je državu i traži da mu se isplati šest miliona eura, nakon što je Vlada prošlog mjeseca odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u širem centru Podgorice, na kojem se nalazilo sjedište podgoričke policije.

Brat aktuelnog šefa DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića, prethodno od Vlade zatražio istu cifru, ali su u izvršnoj vlasti konstatovali da nije postignut sporazum o iznosu štete, pa su zadužili zaštitnika imovinsko-pravnih interesa da o tome informiše drugu stranu, zbog čega će taj posao na kraju dobiti sudski epilog.

Đukanović je, prema informacijama “Vijesti”, tužio državu Crnu Goru i Ministarstvo unutrašnjih poslova, čiji službenici i dalje sjede u takozvanoj “limenci”.

Prema informacijama "Vijesti", iznosom od šest miliona obuhvaćena je i šteta koju je Đukanović navodno pretrpio, jer MUP nije iselio iz zgrade, iako su bili dužni da to urade još krajem 2010. kao i cijena koju je platio za zakup zemljišta - 3.300.000 eura.

Riječ je o zemljištu od 7.637 kvadrata, gdje se još nalazi tzv. 'limenka', zgrada policije u kojoj su sada šalteri MUP-a na kojima se izdaju lična dokumenta. Đukanović je, u međuvremenu stekao i pravo vlasništva.

Zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa Mirjana Milić ranije je "Vijestima" saopštila da se, po Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, "pravo korišćenja zemljišta pretvara u pravo svojine, kada je za zemljište plaćena tržišna naknada i ako ono nije javno dobro".

Uslove za zaključenje posla prije više od četiri godine diktirala je Vlada, ali obaveze koje je imala prema Đukanoviću nije ispunila.

Iz Vlade su demantovali da su u protekle dvije godine isplaćivali nadoknadu po osnovu korišćenja njegove imovine. Vlada je 10. maja ove godine raspravljala o zahtjevu Đukanovića da se ispune obaveze iz ugovora (da MUP izmjesti svoje službe za izdavanje ličnih dokumenata iz te zgrade nakon čega bi je Đukanović demontirao) ili će u suprotnom tražiti raskidanje i obeštećenje.

Iz Vlade su demantovali da su u protekle dvije godine isplaćivali nadoknadu po osnovu korišćenja njegove imovine

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog prostora od više hiljada kvadratnih metara.

Ministar Ivan Brajović ranije je izjavio da nije vidio ugovor, jer ga Uprava policije nije dostavila, ali da se, po saznanju za obavezu iseljenja, MUP obratio Vladi 15. februara i Upravi policije 26. marta zahtjevom za hitno preseljenje u novi objekat Uprave policije. Izvori “Vijesti”, međutim, navode da je cijeli posao sa Đukanovićem i tokom sklapanja ugovora, ali i nakon toga pratila Vlada u kojoj sjedi Brajović.

Đukanović je ušao u poslovni poduhvat sa MUP-om nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme "Čelebić" kao nezakonit, jer je prodat bez tendera.

Samo nekoliko dana prije toga, isti partneri dogovorili su se, takođe bez tendera, o gradnji nove zgrade za policiju za 13 miliona eura. Rok da MUP iseli svoje službe sa Đukanovićevog posjeda je istekao prije tri godine.

Đukanović je zemljište dobio kao najbolji ponuđač, na licitaciji 22. aprila 2008. godine a za atraktivnu lokaciju licitirali su još Mehmed Kolarević iz Podgorice, Slobodan Trklja iz Herceg Novog i firme "Neksan" iz Nikšića, vlasništvo Miodraga-Dake Davidovića, "Čelebić" i "CMC" iz Podgorice, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić.

U slučaju da Đukanović uspije u sporu, država će osim obeštećenja biti dužna da mu isplati i troškove vođenja sudskog spora.

Galerija

Bonus video: