Kosovo ne zanimaju svoji građani

I pored pritiska javnosti i nadležnih, matična država još se ne oglašava povodom sudbine stanovnika kampa na Koniku
0 komentar(a)
požar kamp Konik, Konik požar, Foto: Boris Pejović
požar kamp Konik, Konik požar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2012. 17:02h

Niko ni riječi do dana današnjeg - ovim riječima je odnos sa Vladom Kosova opisao predsjednik operativnog kriznog štaba Željko Šofranac, a povodom velikog požara koji je bez krova nad glavom ostavio gotovo osam stotina ljudi.

Šofranac je, naime, prošlog petka kontaktirao pomoćnika ministra za povratak u Vladi Kosova Husniju Beškovića, koji mu je, kako je kazao, potvrdio da znaju za požar u izbjegličkom naselju na Koniku i najavio zvaničnu reakciju u ponedjeljak.

Napominjući da u Crnoj Gori boravi oko 8.600 interno raseljenih osoba sa Kosova, od kojih je za povratak je zainteresovano 319 ljudi, odnosno 60 porodica, Šofranac je kazao kako Crna Gora ima odličnu saradnju sa Komesarijatom za raseljena lica Srbije, kao i drugim institucijama Vlade Srbije, dok je sa predstavnicima vlasti Kosova drugačija situacija.

Prema njegovoj ocjeni, saradnja s kosovskim vlastima u vezi sa ovim pitanjima nije najbolja.

“Često smo se susretali sa ministrima i drugim relevantnim predstavnicima kosovskih vlasti koji se bave ovim pitanjima na visokom nivou, ali sem deklarativnog njihovog iskazivanja interesovanja za povratak i pomoć tim ljudima, nijesmo postigli željene rezultate”, rekao je Šofranac.

Prema njegovim riječima, kosovke vlasti treba da postignu veći napredak u ispunjavanju međunarodnih standarda: “Rezultate koje smo postigli na Kosovu, a koji se odnose na pribavljanje dokumenata i povratak postigli smo u saradnji sa nekim lokalnim zajednicama, prije svega u Pećkom okrugu”.

On je ranije kazao kako Vlada Kosova za proteklih 13 godina nijednom nije pokazala interesovanje za ljude koji su utočište našli u Crnoj Gori.

I minisatr rada i socijalnog staranja Suad Numanović kazao je juče da nema saznanje da je Vlada Kosova iskazala spremnost za konkretnu pomoć:

“Mi posljednjih 20 godina pomažemo svim izbjeglicama bez obzira odakle vode porijeklo”.

Navodeći podatak da na teritoriji Crne Gore trenutno boravi 13.500 izbjeglica, Numanović je ocijenio kako zemlje porijekla treba da iskažu interes za svoje građane: “Ja se nadam da će se i to desiti i da će Kosovo narednih dana pokazati interesovanje za svoje državljane”.

Isti stav pokazao je juče i ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka. On je, prilikom uručivanja pomoći Slovačke u vrijednosti od 100.000 eura, kazao kako očekuje da će se Vlada Kosova zainteresovati za sudbinu svojih građana.

Stanovnici šatrskog naselja na Koniku dobijaće od danas tople obroke koje će dijeliti njemačka NVO HELP. Sredstva za raspodjelu obroka obezbijedila Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, a biće i postavljena cisterna sa nekoliko česmi sa pijaćom vodom, na kojima će biti moguće prati suđe i uzimati vodu za piće.

"Do juče je hranu obezbijeđivao Glavni Grad u saradnji sa UNHCR-om, a od danas porodicama u šatorskom naselju djeliće se topli obroci. Hranu će dijeliti HELP, a donaciju za raspodjelu 680 toplih obroka obezbijedila je Ambasada Njemačke", kazala je Milica Kovačević, član Operativnog tima.

U Kampu su i osposobljene tuš kabine koje su raspodjeljene u četiri sanitarna čvora, kojih ima ukupno 46 za održavanje lične higijene, tako da je i sa te strane situacija znatno povoljnija nego ranije.

"Ovdje od ranije postoje četiri mokra čvora sa 46 tuš kabina, koje su u funkciji i na usluzi su stanarima šatorskog naselja. Mali problem predstavlja činjenica da je slabiji pritisak vode, ali tako je i u cijelom gradu, pa ne mogu svih 46 da rade istovremeno. Ipak, obezbijeđivanjem cistjerne za vodu sa nekoliko česmi, koja će od sutra biti postavljena u naselju, i taj problem znatno ublažiti. Ukoliko bude neophodno postavićemo još jednu cistjernu, tako da će i ti problemi biti prevaziđeni", kazao je Mensud Krpuljević, član Operativnog tima predstavnik Crvenog krsta u izbjegličkom naselju na Koniku.

Tim ljekara Doma zdravlja, koji je svakog dana prisutan u ambulanti u Kampu od 7 do 10 časova, dnevno pregleda oko 25 pacijenata. Zdravstvena zaštita je posebno organizovana za djecu, a posebno za odrasle.

"Obezbijeđen je i prevoz do nadležnih zdravstvenih ustanova, za sve stanovnike koji se nalaze u lošijoj zdravstvenoj situaciji. Tako je u ponedjeljak 27 lica prevezeno do dežurnog Doma zdravlja, a jutros je za 12 stanovnika Kampa obezbijeđen prevoz do Doma zdravlja na Koniku", kazao je "Vijestima" Krpuljević.

Tim ljekara Doma zdravlja, koji je svakog dana prisutan u ambulanti u Kampu od 7 do 10 časova, dnevno pregleda oko 25 pacijenata

Juče se sastala i Radna grupa koja ima zadatak da predloži rješenja vezana za obezbjeđivanje kontejnera, kao srednjeročnog rješenja smještaja ugroženih stanovnika. Predstavnici Radne grupe su razmatrali brojna tehnička i logistička pitanja nabavke kontejnera, koja će u toku sjutrašnjeg sastanka konkretizovati u vidu prijedloga i poslati Vladi na razmatranje.

U jednom od šatora na Koniku živi i Bajramuša Hasani, koja ima sedmoro dijece. Ona kaže da je proteklih nedjelju dana zajedno sa djecom jela isključivo konzerve i da je raduje činjenica da će ubuduće dobivati i tople obroke.

"Dobro je što ćemo ubuduće dobivati i kuvanu hranu, konzerve su već počele da nam izlaze na nos. Ipak moram reči da je situacija jako teška, jer je u šatorima veoma vruće i ukoliko ovo potraje još mjesec dana ne znam hoće li iko ostati živ", kaže Bajramuša Hasani.

Banka za razvoj Savjeta Evrope (CEB) izrazila je spremnost da pomogne u pronalaženju rješenja za saniranje posljedica požara u Kampu Konik I – saopšteno je na sastancima predstavnika Banke za razvoj i zvaničnika Vlade Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministri rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova Suad Numanović i Ivan Brajović, i savjetnica predsjednika Vlade Ivana Petričevič susreli su se juče sa zamjenikom direktora Direkcije za zajmove Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) Selenom.

U bolnici troje djece

Epidemiološka ekipa Instituta za javno zdravlje je u stalnom kontaktu sa ljekarima Doma zdravlja i Dječije bolnice, kao i na terenu u Kampu i redovno prati situaciju u šatorskom naselju.

"U Instititu za bolesti djece trenutno je hospitalizovano dvoje djece sa simptonima proliva iz Kampa Konik (što je uobičajen broj hospitalizovanih), a na Infektivnoj klinici nalazi se jedno dijete.

Ljekari DZ Podgorica nijesu registrovali ni jedan slučaj proliva među odraslima u Kampu, a u dječijoj populaciji je registrovano petoro sa blagim tegobama", katzali su "Vijestima" iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: