Pomoć za stanovnike Kampa 1 na Koniku: Stižu topli obroci

Tim ljekara Doma zdravlja, koji je svakog dana prisutan u ambulanti u Kampu, dnevno pregleda oko 25 pacijenata
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 13:56h

Stanovnici šatorskog naselja na Koniku od sjutra će dobijati tople obroke, koje će dijeliti njemačka NVO HELP. Sredstva za raspodjelu obroka obezbijedila Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, a biće i postavljena cistijerna sa nekoliko česmi sa pijaćom vodom na kojima će biti moguće prati suđe i uzimati vodu za piće.

"Do juče je hranu obezbjeđivao Glavni grad u saradnji sa UNHCR-om, a od danas porodicama u šatorskom naselju djeliće se topli obroci. Hranu će dijeliti HELP, a donaciju za raspodjelu 680 toplih obroka obezbijedila je Ambasada Njemačke u Crnoj Gori", kazala je "Vijestima" Milica Kovačević, član Operativnog štaba.

U Kampu su i osposobljene tuš kabine koje su raspodjeljene u četiri sanitarna čvora, kojih ima ukupno 46 za održavanje lične higijene, tako da je i sa te strane situacija znatno povoljnija nego ranije.

"Ovdje od ranije postoje četiri mokra čvora sa 46 tuš kabina, koje su u funkciji i na usluzi su stanarima šatorskog naselja. Mali problem predstavlja činjenica da je slabiji pritisak vode, ali tako je i u cijelom gradu, pa ne mogu svih 46 da rade istovremeno. Ipak, obezbijeđivanjem cistjerne za vodu sa nekoliko česmi, koja će od sjutra biti postavljena u naselju, i taj problem znatno ublažiti.

Ukoliko bude neophodno postavićemo još jednu cistjernu, tako da će i ti problemi biti prevaziđeni", kazao je Mensud Krpuljević, član Operativnog štaba i predstavnik Crvenog krsta u izbjegličkom naselju na Koniku.

Predstavnici Crvenog krsta će u toku dana ugroženim porodicama podijeliti i kuhinjske setove, koje je obezbijedio UNHCR.

Tim ljekara Doma zdravlja, koji je svakog dana prisutan u ambulanti u Kampu, dnevno pregleda oko 25 pacijenata. Zdravstvena zaštita je posebno organizovana za djecu, a posebno za odrasle.

Obezbijeđen je, kako navode, i prevoz do nadležnih zdravstvenih ustanova, za sve stanovnike koji se nalaze u lošijoj zdravstvenoj situaciji.

"Tako je juče 27 lica prevezeno do dežurnog Doma zdravlja, a jutros je za 12 stanovnika Kampa obezbijeđen prevoz do Doma zdravlja na Koniku", navodi se u saopštenju.

Operativni tim je jutros održao sastanak na kojem je razgovarano o do sada realizovanim aktivnostima, kao i o planovima za naredni period.

Tim svakodnevno prati i situaciju u Kampu i održava komunikaciju sa stanovnicima, kako bi se na što bolji način odgovorilo na njihove potrebe. Danas se sastala i Radna grupa koja ima zadatak da predloži rješenja vezana za obezbjeđivanje kontejnera, kao srednjeročnog rješenja smještaja ugroženih stanovnika. Predstavnici Radne grupe su razmatrali brojna tehnička i logistička pitanja nabavke kontejnera, koja će u toku sjutrašnjeg sastanka konkretizovati u vidu prijedloga i poslati Vladi na razmatranje.

Predstavnici Crvenog krsta i UNHCR-a su obavili popis stanovnika Kampa po šatorima, dok su predstavnici UNHCR-a i Pravnog centra radili na prikupljanju informacija vezanih za situaciju sa dokumentacijom. U tome je pružio podršku i Help, a na ovim pitanjima radiće i Zavod za zbrinjavanje izbjeglica.

Kamp Konik će danas u 16 sati posjetiti i nadležni iz Banke za razvoj Savjeta Evrope, koji će se na terenu upoznati sa situacijom i obaviti razgovore sa predstavnicima Operativnog tima.

Galerija

Bonus video: