A državu bi digli za svoju rodbinu

“Tako ispada da je laborant kriv, a ne ljekar, koji cijele noći ništa nije preduzimao. To za sud nije važno“, piše u žalbi
338 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 14:30h

Punomoćnik porodice pokojne Almere Fetić, advokat Izet Fetić uložio je žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom su hirurzi Ranko Mirović, Dragoljub Kastratović i Goran Lazarević, oslobođeni optužbe za smrt porodilje i njene bebe. Punomoćnik je objasnio da je žalbu podnio zbog povrede krivičnog postupka i pogrešnih i nepotpuno utvrđenih činjenica.

Predložio je da Apelacioni sud ukine presudu i predmet vrati Višem sudu na ponovno suđenje. U žalbi navodi da su optuženi 2007. liječili Almeru i njen plod od 28. januara u 15 časova do 29. januara u 23.15 sati.

U tom vremenu je uginuo plod usljed nedostatka kiseonika zbog unutrašnjeg krvarenja oštećene, a istovremeno je, zbog krvarenja, umrla i Almera. „Da li bi optuženi ovako savjesno postupali prema njihovoj rodbini? Ne, nego bi na noge digli cijeli Klinički centar“, zaključio je Fetić.

Obilaženje nije liječenje

U žalbi piše da je Sud nedvosmisleno zaključio da optuženi Lazarević nije nesavjesno postupao tokom liječenja Fetićeve i njene bebe. Sud je to, kako se podsjeća, zaključio iz nalaza vještaka.

“Nemoguće je da nije trebalo raditi ništa dok je oštećena krvarila i dok je plod ostao bez kiseonika, nakon čega je nastupila smrt. Od 21.30 časova 28. januara optuženi je navodno obilazio oštećenu, a obilaženje samo po sebi nije liječenje. Optuženi cijele noći nije radio analizu krvi, niti je priključio na CTG radi praćenja ploda i posteljice, a nije uradio ni ultrazvučni pregled. Cijele noći je oštećena krvarila. Sama je registrovala da je plod uginuo, tek tada optuženi traži da se uradi ultrazvuk”, piše u žalbi.

Navodi se i da je Sud pogrešno konstatovao da je moguće laborant kriv što je nalaz pokojne tek nešto prije sedam predat ljekaru, iako je donesen na Ginekologiju već u četiri ujutru.

“Tako ispada da je laborant kriv, a ne ljekar, koji cijele noći ništa nije preduzimao. To za sud nije važno“, piše u žalbi.

Postavili pogrešnu dijagnozu

U žalbi piše i da su Mirović i Kastratović pogrešno postavili dijagnozu i dali pogrešnu terapiju. Objašnjava se da ničim nijesu “provjerili svoju dijagnozu”, već da su sve zaključke donijeli “samo pregledom u toku operacije”.

To je, ako piše u žalbi, potvrdio i nalaz vještaka iz Beograda. Hirurzi Mirović i Kastratović su donijeli odluku da se pacijent ispere fiziološkim rastvorom.

“Mirović i Kastratović su postupili nesavjesno i nestručno, jer, ako su postavili dijagnozu da se radi o koagulopatiji, nijesu to provjerili analizom krvi. Pošto je pogrešno i napamet određena dijagnoza, data je i pogrešna terapija“, piše u žalbi advokata Fetića.

Vuković: Propust napravio laborant

Branilac Lazarevića, advokat Vlado Vuković predložio je Apelacionom sudu da odbije žalbe Višeg državnog tužilaštva i punomoćnika oštećene porodice kao neosnovane i potvrdi oslobađajuću presudu. Branilac smatra da je sud donio zakonitu, pravilnu i pravičnu presudu, kojom je optuženog Lazarevića oslobodio od optužbe da je izvršio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

“Nije dokazano da je Lazarević u bilo kojoj fazi postupanja napravio grubu grešku, koja bi se mogla definisati kao očigledno nesavjesno postupanje koje je dovelo do pogoršanja zdravstvenog stanja Almere i ploda”, rekao je Vuković.

On je naveo da je Lazarević, kao što je i Sud utvrdio, reagovao odmah nakon što je dobio laboratorijske nalaze: “Na suđenju je utvrđena odlučna činjenica da je Lazarević saznao (dobio) laboratorijske nalaze u 6: 45 sati. Uostalom i tužilac tokom glavnog pretresa, prihvata to vrijeme kao momenat saznanja Lazarevića za laboratorijske izvještaje... Na glavnom pretresu nesporno je utvrđeno da je propust u blagovremenom dostavljanju laboratorijskih nalaza isključivo na strani laboranta, koji je, uprkos svijesti o faktu da su laboratorijske analize koje se rade u večernjim časovima hitne, propustio da obavijesti odjeljenje da su nalazi gotovi i da sestra dođe, već je lično, a izvjesno utvrđeno sa velikim kašnjenjem, ponio nalaze na odjeljenje i predao ih medicinskoj sestri”.

Lazarević nije kasnio ni sekundu

U odgovoru na žalbu punomoćnika porodice, Vuković je naveo da advokat Fetić ne polemiše ni sa jednim stavom suda zasnovanom na medicinskoj dokumentaciji o liječenju oštećene, već negira zaključke suda.

“Predstavljajući činjenično stanje na takav način, punomoćnik šalje pogrešnu sliku o radu i ponašanju optuženog i 'priprema' za raskrinkavanje nezakonite, nepravilne, nepravične, pa i nelogične presude.

Vještaci iz Beograda i Novog Sada ni u jednom promilu izvjesnosti, uginuće ploda nijesu doveli u vezu sa postupanjem ginekologa Lazarevića, a posebno ne sa njegovim nesavjesnim i neblagovremenim postupanjem. Više je nego izvjesno da Lazarević tokom čitavog liječenja Fetić, nije kasnio ni jednu jedinu sekundu, već je preduzimao sve ono što je savremena medicina usvojila i što je dostupno u Kliničkom centru”, kazao je Vuković.

Podržali presudu

Branioci okrivljenih Mirovića i Kastratovića, advokati Dragoljub Đukanović i Milivoje Miro Raičević, u odgovoru na žalbu tužioca, predožili su Apelacionom sudu da je odbije i potvrdi oslobađajuću presudu.

Branilac Kastratovića kazao je “Vijestima” da je u odgovoru na žalbu naveo sam da je presuda zakonita i da je treba potvrditi.

“Podržao sam prvostepenu presudu sudije Evice Durutović, jer smatram da je logična i kao slijed odbrane okrivljenog Kastratovića i ostalih okrivljenih”, kazao je advokat Milivoje Raičević.

Galerija

Bonus video: