"As" u zimskom snu čitavu deceniju

Budvanska opozicija pozvala Ministarstvo turizma da raskine ugovor sa ruskom kompanijom “Njega turs” i pronađe novog investitora koji će završiti hotel Аs
66 pregleda 3 komentar(a)
hotel As Perazića do, Foto: Arhiva Vijesti
hotel As Perazića do, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.07.2012. 20:21h

Nekada najluksuzniji hotel na ovom dijelu Jadrana, prepoznat po nesvakidašnjoj arhitekturi, "As" u uvali Perazića tačno deset godina od kada ga je kupila ruska kompanija "Njega turs" i dan danas zjapi prazan, kao mamutska nedovršena betonska konstrukcija.

Jedan od najambicioznije zamišljenih investicionih poduhvata, izgradnja 17- spratnog hotela, naslonjenog na litice brda, koje dijeli prelijepu uvalu Perazića do i Petrovac, pretvoren je u neslavnu turističku priču gradnje "Skadra na Bojani".

Priča o "Asu" počinje u maju 2002. kada za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka, renomirani ruski investitor "Njega tours" iz Moskve, kupuje hotel, uz obavezu da će ga do kraja 2003. staviti u funkciju.

Ugovorom zaključenim 24.05.2002. godine, investitor se obavezao da investira iznos od 22 miliona maraka u hotel As” i njegovu infrastrukturu, kako bi hotel do kraja 2003. godine ispunio uslove za međunarodne standarde koji se zahtijevaju za hotele sa četiri zvjezdice, sa konferencijskim centrom i kazinom.

Nesaglediva šteta

Ipak, do danas hotel nije završen, megalomski projekat zaustavljen je prije tri godine, od kada se ništa i ne radi.

Iz Ministarstva turizma “Vijestima“ je rečeno da se ne razmišlja o raskidanju ugovora.

Budvanska opozicija je jednoglasna da je napokon došlo vrijeme da se nešto uradi, prije svega raskine ugovor, i time prekine agoniju dugu deceniju, kojoj se ne vidi kraja.

Šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović navodi da se ne nazire epilog priči o „Asu“.

"Niko nije odgovoran, a već deset godina se nanosi nesaglediva šteta petrovačkom turizmu. Jedan takav hotel nije u funkciji, cijeli prostor je degradiran. Pitamo se šta još treba da se desi da se raskine privatizacioni ugovor sa tom kompanijom", kazao je Pejović za "Vijesti".

Lider budvanskog PzP-a Stevan Džaković upravo je sam platio poslom zbog hotela "As".

Kao tadašnji glavni urbanista grada, odbio je prije deset godina da izda urbanističko tehničke uslove za dogradnju hotela, smatrajući da je riječ o rizičnom projektu . Upravo sve ono što je tada govorio , sada se ispostavilo istinitim.

" 'As' najbolje oslikava iskrenost i stručnost naše Vlade u proteklih deset godina. On nanosi sve više štete iz dana u dan, jer u pitanju je tragedija za naš turizam. Zato i pitamo gdje je problem. Oni su napravili problem u svim hotelima koje su privatizovali, pa čak i u Svetom Stefanu. Nevjerovatno je to da sve čega se dohvate upropaste. Ovdje nije u pitanju Željezara, pa da je potrebna neka nova tehnologija, ovo je turizam i izdavanje ležaja", kazao je Džaković.

Opoziciona Nova smatra da treba pod hitno naći novog investitora, jer je očigledno da će hotel u ovakvom stanju biti još najmanje deceniju.

"Očigledno je da ovaj investitor niti ima snage , niti novca da završi ovaj projekat. Od početka smo govorili da je riječ o megalomanskom projektu, koji se tako neslavno završio. Ovakav kakav je sada predstavlja opasnost. Degradirao je cijelu uvalu, pa je hitnost u njegovom završetku imperativ", naveo je predsjednik Nove za Budvu Đorđe Vujović.

Plaža uništena, uvala postala gradilište

Ministarstvo za ekonomski razvoj je još 13. decembra 2006. godine, izdalo rješenje o izdavanju građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju objekata hotela AS sa 25 bungalova.

Posljednja informacija koju je dalo Ministarstvo turizma, još prošle godine, bila je da će hotel biti u funkciji 2013.

Nažalost, svako ko je prošao uvalom Perazića dola, mogao se uvjeriti da se veći radovi na ovom projektu godinama nijesu izvodili. Teška građevinska operativa i dalje miruje.

Nakon što je prije nekoliko godina usijecanjem u brdo izgradio građevinu dugu 110 metara, poravnao teren na plaži i nabacio u more, što je bio dobar preduslov za izgradnju marine, te izgradio garažu i ostale prateće sadržaje, izgradnja je odjednom stala.

Od tada, uvala je pretvorena u veliko gradilište, plaža uništena, a cijeli prostor devastiran.

Malobrojni turisti koji svakodnevno idu kroz razrušeni tunel koji povezuje Petrovac i Perazića do, svjedoci su ove tužne priče.

Apel mještana za spas najljepše uvale

Mještani Perazića dola, njih 100, još prošle godine su na sve relevatne adrese u Budvi i državi uputili pismo upozorenja sa zahtjevom da se pod hitno zaustavi dalje ekološko i urbanističko uništenje nekada najljepše uvale na crnogorskoj obali.

"Epitet najljepše uvale Perazića do je je nosio jer je bio najuređenije, jedno od rijetkih mjesta na obali koje je imalo dobar put, dobru vodu, struju, očuvanu plažu, a sve građevine i uključujući i hotel "AS" su bile uklopljene u prirodu. Zato su je svi jako voljeli i ko god je dolazio u nju se zaljubio. Sada je situacija bitno izmijenjena, jer se kanalizacija direktno izliva u more, put je razrovan od građevinskih poduhvata, plaže su oštećene od gradnje hotela "As", a planira se izgradnja višespratnica.

Plaže su zatrpane stijenama i građevinskim otpadom, komadima betona sa zarđalom armaturom i đubretom, koje su građevinari bacali u more. Tokom rekonstrukcije hotela AS uništen je sistem za prečišćavanje otpadnih voda 60 kuća postojećeg naselja, a nov nije napravljen.

Fekalije iz naselja sada otiču u more preko potoka, koji je jedini "prečišćavač", pa se slivaju na plažu. Hotel AS je po ugovoru starom preko 40 godina dužan da obezbijedi sistem za prečišćavanje otpadnih voda i da reguliše odliv daleko od obale i mjesta za kupanje", upozorava se, između ostalog, u pismu.

Oboren ugovor o komunalijama

Opština Budva oborila je pred podgoričkim Privrednim sudom ugovor o plaćanju komunalija za hotel "As" u Perazića dolu, koji je prije sedam godina zaključila Ruska kompanija „Njega turs“ sa bivšom opštinskom vlašću prosrpskih partija i LSCG.

Privredni sud je krajem prošle godine stavio tačku na dugogodišnji sudski spor, koji je lokalna uprava pokrenula smatrajući da je ugovorom opštinska kasa oštećena za više miliona eura, proglasivši ugovor ništavnim.

Imajući u vidu da se u predviđenom roku "Njega turs", iz koje stoji i domaći biznismeni, nije žalila, sudska odluka postala je pravosnažna i konačna.

Ruska kompanija koja je te 2005. sa 650 hiljada eura, koliko je uplatila na račun Opštine, riješila problem komunalija, obavezavši se da razliku do 2,8 miliona eura, koliko joj je bio zaračunat ukupni iznos, trebalo da "namiri" kroz izgradnju infrastrukturnih objekata, moraće se po svoj prilici sada ponovo pojaviti u Opštini kako bi zaključila ugovor oko plaćanja naknade.

Bonus video: