“Ne krade nas Telenor. Godinama nas kradu svi"

EKIP smatra da je protivzakonito da Telenor ograničava validnost vaučera, Boljević kaže da odluka te kompanije da naplaćuje transfer novca nije u redu
114 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 08:53h

“Ne krade nas Telenor. Godinama nas kradu svi. Ne zato što hoće, nego zato što mogu”, odgovor je Predraga Boljevića iz Centra za zaštitu potrošača na namjeru Telenora da 13. avgusta uvede nove namete, čak i one za koje Agencija za elektronske komunikacije (EKIP) navodi da su protivzakoniti i da ugrožavaju prava korisnika.

Telenor namjerava da ograniči validnost pripejd dopune, tako da će korisnici koji dopune iznos do pet eura novac moći da troše narednih 30 dana, a oni koji dopune iznos veći od pet eura, narednih 90 dana.

Pored toga, najmanji iznos dopune za pripejd korisnike, prema posljednjoj odluci Telenora, iznosiće dva eura sa PDV-om, 10 centi sa PDV-om naplaćivaće se transfer novca i to pri svakom transferu, bez obzira na iznos. Telenor će to naplaćivati onom korisniku kojem se novac prenosi.

Novina u tarifiranju je da će se tarifni interval jedan sekund nakon prvog minuta mijenjati u tarifiranje na minut. Pojašnjeno je da promjena važi za sve pripejd pakete osim Start paketa.

EKIP je razmotrila obavještenje Telenora koje se odnosi na uvođenje promjene u validnosti pripejd dopuna i smatra da su predložena rješenja suprotna Zakonu o elektronskim komunikacijama, te da ista ugrožavaju prava korisnika.

“Agencija je od Telenora zatražila da promjene ne aktivira, jer će u suprotnom preduzeti mjere utvrđene Zakonom i naložiti otklanjanje nedostataka, odnosno, zabraniti predložene promjene u pružanju pripejd usluga”, navodi se u odgovoru EKIP-a na pitanje “Vijesti”.

Boljević iz Cezapa smatra da EKIP kao regulatorna agencija ne radi svoj posao.

“U državi u kojoj postoje nesmjenjivi ljudi, u kojoj se zakon donosi isključivo pritiscima drugih, nije za očekivati da bude i primijenjen zakon. Crnogorskim potrošačima ne može pomoći ni Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) kao organizacija, ni ja kao pojedinac, ako oni sebi ne budu htjeli pomoći. Danas je prilika da svaki građanin pojedinačno podvuče crtu i sagleda koliki su njegovi interesi zadovoljeni i zaštićeni”, kaže on.

"Dugogodišnja vlast neminovno proizvodi devijacije i zadovoljenje isključivo ličnih interesa”

“Zašto bi neko ko je nesmjenjiv decenijama kao što je to slučaj sa rukovodećom strukturom EKIP”, dodaje Boljević, “bio uopšte zainteresovan da zaštiti bilo čiji interes osim svog ličnog”.

“Ne zamjeram ljudima koji rade u EKIP, već ih, naprotiv, u potpunosti razumijem. Dugogodišnja vlast neminovno proizvodi devijacije i zadovoljenje isključivo ličnih interesa”, kaže on.

I dok EKIP smatra da je protivzakonito da Telenor ograničava validnost vaučera, Boljević kaže da odluka te kompanije da naplaćuje transfer novca nije u redu.

“Ni kao poslovna strategija, ni po Zakonu o zaštiti potrošača. Znam zemlje, ali ne u Evropi, koje naplaćuju nevjerovatne stvari - da ih ne navodim, da ovim našima ne dajem ideje”.

Boljević navodi da je crnogorsko tržište elektronskih komunikacija “teško” 300 miliona eura i da ne postoji mogućnost da operatori izvuku više novca od korisnika “petljanjem tarifama”.

“Povećanje obrta na ovom tržištu jedino je mogužće podizanjem standarda, ozdravljenjem ekonomije i potrebom građana za više komunikacija, što znači i veću potrošnju”, rekao je Boljević, pozivajući korisnike na bojkot Telenora.

“Masovno ga napuštajte. Ne zato što ćete na taj način kazniti Telenor, nego zato što ćete tako poslati poruku drugim operatorima da vide šta ih čeka ako vam nešto slične prirede”.

Galerija

Bonus video: