Vuksanović brani policajce kao što je i Veljović

Direktor UP je rekao da zna da su policajci te noći, kada je na čelu policje bio Veljović, preduzeli sve “mjere i radnje”
188 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 07:45h

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović izbjegao je da odgovori hoće li istraživati da li su njegovi službenici zloupotrijebili ovlašćenja nakon incidenta 2009. u kojem je Miomir Mugoša sa sinom Miljanom napao ekipu “Vijesti”.

On je rekao da zna da su policajci te noći, kada je na čelu policje bio Veselin Veljović, preduzeli sve “mjere i radnje” i obavještenja proslijedili tužiocu.

“Službenici Područne jedinice Podgorica su 5. avgusta 2009. preduzeli sve mjere i radnje iz oblasti svoje nadležnosti u cilju prikupljanja obavještenja sa lica mjesta i kroz vršenje uviđaja iste dostavili nadležnom tužilaštvu”, odgovoreno je iz njegovog kabineta.

Novinar ”Vijesti” pitao je Vuksanovića da li će, nakon nedavne presude Osnovnog suda u tom slučaju, ponovo provjeravati da li su službenici policije koji se te noći bili na licu mjesta, kao i oni koji su prikupljali dokaze za tužilaštvo, profesionalno obavili posao ili su zloupotrijebili ovlašćenja.

Na licu mjesta bili su Ivan Stamatović i Popović Momčilo dok su Branislav Drašković, Dušan Jokić i Saša Bošković uzimali izjave i sačinjavali službene zabilješke.

Njihov tadašnji starješina Tihomir Gačević je u svojoj kancelariji primio Mugoše.

Presudom Osnovnog suda Jovović je oslobođen optužbe da je u incidentu povrijedio vozača starijeg Mugoše Dragana Radonjića, dok je Miljan Mugoša osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zbog nanošenja teške tjelesne povrede Jovoviću.

U aprilu 2010. petočlani Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je da su policajci napravili propuste prilikom, ali i neposredno nakon napada gradonačelnika Podgorice i njegovog sina Miljana na urednika i fotoreportera “Vijesti”. Članovi Savjeta su tada zaključili da u konkretnom slučaju policajci nijesu uspostavili kontrolu nad situacijom na licu mjesta, čime je primjena policijskih ovlašćenja direktno bila dovedena u pitanje.

“Umjesto odlučne i autoritativne intervencije, službenici UP dozvolili su da se od strane svih aktera događaja razvije nekontrolisana i beskorisna diskusija, koja je u potpunosti opstruirala primjenu policijskih ovlašćenja, a time i njihovu zakonsku obavezu u pogledu zaštite prava i sloboda građana”, jedan je od zaključaka Savjeta.

“Umjesto odlučne i autoritativne intervencije, službenici UP dozvolili su da se od strane svih aktera događaja razvije nekontrolisana i beskorisna diskusija"

Utvrđeno je, a na osnovu audio materijala, da su policijski službenici, nakon napada dvojice Mugoša na urednika i fotoreportera “Vijesti”, uzeli izjave samo od oštećenih u tom incidentu, Jovovića i Pejovića, iako su policajci bili dužni da uzmu izjave od svih za koje postoji osnov sumnje da su izvršili krivično djelo.

Članovi Savjeta nijesu osporili mogućnost da je identitet Miljana Mugoše i gradonačelnikovog vozača Dragana Radonjića bio poznat policajcima, ali su naglasili da o tome nije bilo naznaka u njihovim izjavama i službenim zabilješkama, čime se eventualno moglo objasniti njihovo upućivanje u prostorije PJ Podgorica bez navodno prethodnog legitimisanja.

Savjet je tada konstatovao i da se nije moglo iz dokumentacije zaključiti da li su policajci prikupljali informacije od građana, odnosno eventualnih očevidaca napada na Jovovića.

Po Veljoviću postupali "apsolutno profesionalno"

Petočlano nezavisno tijelo utvrdilo je da su službenici policije napravili propust i zato što nijesu registrovali pominjanje vatrenog oružja, a na šta ih je upozoravao Jovović, i što se jasno čuje na audio materijalu koji je snimljen na licu mjesta tokom trajanja policijske intervencije.

Veljović je nakon napada, pozivajući se na nalaz Unutrašnje kontrole, saopštio da su policajci postupali “apsulutno profesionalno”.

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović 22. jula 2010. nakon što je Unutrašnja kontrola pripala MUP-u, rekao je da će biti procijenjeno da li ima potrebe da se ponovo provjeri postupanje policije. Tada je pojasnio da se taj slučaj dogodio prije nego što je MUP preuzeo unutrašnju kontrolu.

"Vidjećemo da li ima potrebe da se i ova unutrašnja kontrola pri MUP-u bavi tim slučajem", rekao je Brajović prije više od dvije godine.

On, međutim, nije želio da “Vijestima” odgovori da li je za dvije godine izvagao ima li potrebe da se Unutrašnja kontrola pri MUP-u ponovo pozabavi postupanjem policajce u noći nakon incidenta.

Galerija

Bonus video: