Ako Katnić i Radunović ne popuste, štrajkovaće na ulici

Medicinari ogorčeni činjenicom da im država još nije ispunila davno data obećanja o riješavanju stambenih problema
101 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 15:14h

Jedan od rijetkih gradova u kome Ministarstvo zdravstva nije imalo problema sa nezadovoljstvom medicinara – Tivat- uskoro bi mogao postati mjesto protesta radnika jedne od najboljih medicinskih ustanova u državi – Doma zdrvalja Tivat koji su ogorčeni činjenicom da im država još nije ispunila davno data obećanja o riješavanju stambenih problema.

Rezime je to vanredne sjednice sindikalne organizacije Doma zdravlja Tivat održane juče povodom dopisa koji je menadžment te zdravstvene ustanove dobio od Ministarstva zdravlja. Resor ministra Miodraga Radunovića tivatskim medicinarima prenio je akt Ministarstva finasija nije dalo zeleno svjetlo za izgradnju dvije poslovno-.stambene zgrade na placu u Radovićima kod Tivta.

Tamo Ministarstvo zdravlja ima parcelu od 3 hiljade kvadrata na kojoj sada funkcionoše mjesna ambulanta u kojoj su i dva stana za tamošnje ljekare.

Po planu sa kojim se saglasio i vrh Opštine Tivat i Ministartstva zdrvlja, bilo je predvidjeno da se po sistemu javno privatnog partnerstva umjesto te zgrade, na placu u Radovićima naprave dvije nove poslovno stambene zgrade u kojima bi se dobile prostorije za ambulantu, apoteku i druge zdravstvene sadržaje, ali i više stanova za radnike tivatskog Doma zdravlja koji godinama, pa i decenijama čekaju na riješavanje stambenog pitanja.

Opština Tivat usvojila je novu DUP Radovića koji predvidja ovakvu izgradnju i oslobodila medicinare obaveze plaćanja komunalija, sve u cilju da se stvore uslovi da ti ljudi konačno dobiju krov nad glavom.

Menadžment Doma zdravlja Tivat sa svoje strane završio je sve pravno-proceduralne obaveze, dobio urbanističko-.tehničke uslove, formirao konačnu stambenu rang-listu i pokrenuo postupak za dobijanje saglasnosti resornog ministarstva za realizaciju projekta izgradnje stambeno.poslovnog objekta u Radovićima. Po zakonu o državnoj imovini, konačnu saglsnost trebalo je da da Ministarstvo finansija, ali resor ministra Milorada Katnića to nije učinio.

"Neugodno smo iznenadjeni što je, nakon šest mjeseci čekanja njihovog stava, Ministarstvo finansija odbilo dati saglasnost da se u Radovićima gradi poslovno-stambena zgrada, već insistira na stavu da se tamo gradi samo objekat u medicinske svrhe".

"Što se tiče riješavanja stambenih pitanja, Ministarstvo finansija se pozvalo na član 54. Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost po kome je Ministarstvo zdravlja obavezno da raznim uštedama, do 2015 obezbjedio sredstva čija visina nije precizirana i uplati ih na poseban račun radi izgradnje stanova za medicinare" kazala je novinarima juče tim podvodom direktorica Doma zdravlja Tivat dr Snežana Matijević dodajući da ovakav stav nadležnih praktično poništava sve aktivnosti koje su u Tivtu do sada preduzete na riješavanju stambenih problema medicinara.

Prema njenim riječima, radnici Doma zdravlja Tivat veoma su burno i sa negodovanjem reagovali na ovakav stav Ministarstva finansija, jer su se svi dosadašnji ministri zdravlja, pa i aktuelni dr Miodrag Radunović, izjašnjavali da "sa Tivtom nema problema jer je zemljište tu a svi nadležni su voljni i spremni da se riješi pitanje stambenih problema zdravstvenih radnika".

"Smatramo da je menadžment Doma zdravlja Tivat učinio sve što je bilo do njega da se ovaj problem napokon počne riješavati. Država medjutim, nije dala saglasnost na ono što je odavno dogovoreno i za što pripreme traju godinama, zbog čega ćemo od ministra Radunovića tražiti da se o svemu pod hitno izjasni jer se ovakva odluka kosi sa svim što su nm do sada govorili i obećavali" kazala je predsjednica sindikata Doma zdravlja Tivat, medicinska sestra Violeta Račić dodajući da radnici ramišljaju i o štrajku i o protestu na ulicama Tivta.

Šta je 2008. obećao Radunović

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je 27.marta 2008 godine posjetio tivatski Dom zdravlja da bi prisustvovao ceremoniji uručenja donaciju od 45 hiljada eura kompanije "Adriatic Marinas" za nabavku novog specijalnog sanitetskog vozila-reanomobila i mobilnog rentgen aparata.

"Drago mi je da Dom zdravlja Tivat posjeduje dobre prostorne uslove i unapredjuje opremljenost, ali su kadrovi ključni faktor za svaku zdravstvenu ustanovu. Stoga će obaveza ministarstva i Opštine Tivat biti da omoguće kvalitetne uslove života ovdašnjim zdravstvenim radnicima" kazao je tada novinarma Radunović obećavajući da će u septembru 2008 početi gradnja stanova za tivatske medicinare na lokaciji u Radovićima.

Radunović je tada kazao da će zemljište će za te svrhe donirati Opština Tivat koja će Ministarstvo zdravlja osloboditi i plaćanja komunalija, a gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš u martu 2008 poručio je da će radnici Doma zdravlja "tokom naredne godine riješiti svoja stambena pitanja".

Galerija

Bonus video: