Ljekarska komora ne odgovara porodicama koje optužuju KC

"Direktor KC (dr Milan Mijović) je sve vrijeme ćutao dok nije podnijeta krivična prijava protiv njega"
56 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.07.2012. 13:10h

Ljekarska komora nije odgovorila na pitanja pet porodica Cvijanović, Šoć, Vuković, Marković i Fetić, koja su upućena prije 10 dana, zbog čega su njihovi predstavnici odlučili da predsjedniku dr Đoku Jočiću upute otvoreno pismo, zahtijevajući odgovore.

Riječ je o porodicama koje smatraju da su ljekari napravili propust u liječenju njihovih najbližih.

„Takvim postupanjem dokazali ste da niste ništa bolji, profesionalniji, odgovorniji od bilo koje druge institucije koje ste na sastanku od 17. jula okrivili za opstrukciju. Čak šta više, Vama nije potrebno da Vas bilo ko opstruiše. Vi to radite sami sebi“, piše u dopisu koji su porodice uputile Jočiću.

„Na žalost niste ništa bolje postupili nego što je to učinio KC i Ministarstvo zdravlja"

Iako ne očekuju odgovore predsjednika Komore, za koga smatraju da ga „očigledno ni struka, ni funkcija na kojoj se nalazi ne obavezuje“, dali su rok do tri dana za odgovore na pitanja.

Ukoliko se njihova predviđanja i obistine, pa da odgovori opet izostanu, predstavnici porodica će pomoć zatražiti od Upravnog suda.

Direktor koji ne brani svoju instituciju

Oštećene porodice su postavile i novo pitanje za čelnika krovne ljekarske organizacije, od kojeg sada traže odgovor na pitanje kakav treba da bude ljekar, da poslije svega što se desilo članovima pet porodica, poslije odnosa Kliničkog centra prema njima, da u lice, izrekne, kako su kazali, neistinu, odnosno lažno obećanje.

"Kakav je to ministar (dr Miodrag Radunović) koji bira direktora KC, a nema autoritet da mu naredi da radi po Zakonu?"

„Na žalost niste ništa bolje postupili nego što je to učinio KC i Ministarstvo zdravlja. Direktor KC (dr Milan Mijović) je sve vrijeme ćutao dok nije podnijeta krivična prijava protiv njega. Kakav je to menadžer, direktor koji ne brani svoju instituciju, ne brani svoje zaposlene, ćuti, sve do momenta do kad je on pomenut?

Kakav je to ministar (dr Miodrag Radunović) koji bira direktora KC, a nema autoritet da mu naredi da radi po Zakonu? Kakav je to predsjednik Ljekarske komore koji kao ljekar, humanista, ne poštuje etički kodeks struke, ne poštuje propise koje donosi institucija na čijem je čelu, bježi od svog posla, a još se i usudjuje da javno iznosi i pokušava da odbrani svoja nečinjenja?“, pitali su predstavnici oštećenih porodica.

Prošao rok od sedam dana

Predstavnik porodica, Dejan Cvijanović, kazao je “Vijestima” da nije uspio da zvanično preda otvoreno pismo predstavnicima Ljekarske komore, ali da se nada da će se sa njegovom sadržinom upoznati preko sredstava javnog informisanja.

"Ako očekuju da ćemo da kucamo na sva vrata mislim da se grdno varaju"

“Rok od sedam dana je prošao, a niko nas nije kontaktirao. Tražili smo da Ljekarska komora radi svoj posao, i da privremeno oduzima licence ljekarima protiv kojih se vodi krivični postupak“, kazao je Cvijanović.

On je upozorio da i dalje postoji zavjera ćutanja i od Kliničkog centra i Ministarstva zdravlja.

„Ako očekuju da ćemo da kucamo na sva vrata mislim da se grdno varaju. Začuđujuće da imate pet porodica koje terete blizu 20 radnika KC, a da se niko od njih nije nama obratio“, kazao je Cvijanović, najavljujući da je grupa porodica na pragu formiranja nevladine organizacije.

Jočić nije dogovarao na pozive “Vijesti”.

Bonus video: