Cetinje obilježilo 300 godina od bitke na Carevom lazu

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović rekao je da je Carev Laz "nezaobilazan i važan toponim crnogorske slobode“
107 pregleda 1 komentar(a)
Carev laz, Foto: Prijestonica Cetinje
Carev laz, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 27.07.2012. 12:51h

Prijestonica Cetinje obilježila je 300 godina od bitke na Carevom Lazu, polaganjem vijenaca na spomen obilježje. Svečanost su organizovali Savez udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore i Prijestonica Cetinje.

U prisustvu brojnih građana, vijence su položili predsjednik Saveza udruženja Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore Andrija Nikolić, ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović i predsjednik Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Prijestonice Cetinje Stevan Radunović.

Gradonačelnik Cetinja Bogdanović, kazao je tom prilikom „da bitka na Carevom Lazu može biti sagledana kao vjekovna inspiracija crnogorskog naroda, iz koje su se, decenijama kasnije, izrodili novi vrijedni istorijski momenti na putu osvajanja slobode“.

"U istoriji svakog naroda, postoje događaji, datumi i mjesta koja imaju poseban značaj. Svijetle istorijske tačke, koje pokoljenjima ostaju na ponos i čast, kao vodilja, kao motiv i kao uzor. Kao momenti čiji je uticaj na dalji tok trajanja toliko snažan, da sjećanje na njih nikada neće prestati.

A u istoriji Crne Gore i njenog naroda, takvih je događaja čitav niz. A baš jedan takav događaj jeste i bitka koja se odigrala prije tačno 300 godina", kazao je Bogdanović

On je rekao da je Carev Laz "nezaobilazan i važan toponim crnogorske slobode“.

Bonus video: