Pogledajte kako je bilo na sajmu domaće trpeze i tradicionalnih jela na Kamenom

Vrijedni domaćini sa Kamenog, Kruševica, Žlijeba, Mokrina, Mojdeža, Vrbanja, Sušćepna, kao i NVO "Ruke" i "Novska kadenca", donijeli su razne vrste domaćih sireva, pršute, slanine, vina i rakije, meda, i slatkih delicija
283 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2018. 08:07h

Treći sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela pod nazivom Ukusi i mirisi novskog zaleđa, organizovani su juče poslijepodne u podorjenskom selu Kameno, kod Herceg Novog.

Vrijedni mještani, gostima su ponudili organske i ekološke proizvode, voće, sokove, med, jaja, ali i voće i povrće sa njihovih imanja.

U lijepom ambijentu dvorišta crkve svetog Jovana na Kamenom, dvadesetak izlagača potrudilo se da kroz gastro ponudu dočara ukuse i mirise Orjena u kojima su uživali brojni Novljani, ali i turisti.

Vrijedni domaćini sa Kamenog, Kruševica, Žlijeba, Mokrina, Mojdeža, Vrbanja, Sušćepna, kao i NVO "Ruke" i "Novska kadenca", donijeli su razne vrste domaćih sireva, pršute, slanine, vina i rakije, meda, i slatkih delicija.

Svetlana Stanovčić sa Kamenog, jedna od organizatorki sajma sačuvala je mnoge tradicionalne recepte, a juče je pored raznih vrsta sireva goste ponudila i skuvanim raštanom sa suvim mesom .

Ona je kazala da ovakve manifestacije imaju višestruki značaj jer dosta znače za razvog etno turizma, ali i da mladi nauče gdje su im korjeni i kakav je život na selu.

Zlatka i Miladin Milosavljević koji se 15 godina se bave pčelarstvom, ponudili su kvalitetan, prirodan i zdrav med koji je brzo našao kupce.

Bez čuvene Jokine kužine nije prošla ni ova manifestacija, a ovog puta Joka je pripremila tradicionalne roštule i poznatu Perašku tortu.

Nikola Brajović, redovni učesnik sličnih manifestacija poznat je po njegovim likerima i rakijama. Goste je na Kamenom ponudio rakijom sa čilijem i likerima od masline i ruže.

Otvarajući sajam, v d direktorka Agencije za razvoj i očuvanje Orjena, Milja Vitorović najavila je niz aktivnosti kojima će promovisati gastro ponudu podorjenskih sela.

"Nastojaćemo da objedinimo sva sela u zaleđu, da predstavimo njihove potencijale, kao i probleme sa kojima se naši proizvođači susreću", rekla je Vitorović.

Predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić koji godinama vrijedno radi na promociji tradicije orjenskih sela kaže da trud daje rezultate

Treći sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela održan je uz nastup KUD "Sloga" i pjesmu vokalno instrumentalnog sastava "Ferali", a posjetioci su uživali i u starim zabavnim igrama.

Organizatori su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Mjesna zajenica Kameno-Žlijebi, uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi i Opštine Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: