Prijava protiv Anela Babića, još se ne zna čiji je staford kojeg je odveo u azil

U azilu su tri Babićeva psa: Jedan krpeljav, drugi krmeljavih očiju, treći krvari u predjelu testisa
242 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 16:24h

Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice podnijelo je prijavu protiv Anela Babića, nakon što je u sklonište za životinje, umjesto “krvnog ubice” - pit bul terijera, doveo drugog psa - američkog staforda.

Društvo će podnijeti prijavu i protiv osobe koja je vlasnik staforda, za kojeg se ni policija, ni JP “Čistoća”, u čijoj je nadležnosti azil, iz kojeg je taj pas jednom udomljen, ne izjašnjavaju kako je završio u skloništu kao, navodno, Babićev pas.

Osamnaestogodišnji Anel Babić je, nakon prijave crnogorskih i građana iz regiona, te NVO “Alfa”, nedavno priveden u policiju na informativni razgovor, jer je na svom Facebook profilu objavio fotografije ubijenog psa, koje su, sudeći po komentarima, posljedica organizovane borbe sa njegovim psom.

“Idem do smrti, a ti se pojavi”, “Nije opasan nego je ubica”, samo su neki od komentara pored izmučenog psa na fotografijama koje je Babić objavio na Facebooku.

Babiću je naloženo da “krvnog ubicu” povede u azil, ali umjesto njega podvalio je staforda. Američki staford je u azilu bio 2010. godine, nakon čega je udomljen.

Američki staford je 2010. bio u azilu odakle je udomljen

Iz Javnog preduzeća “Čistoća” ne navode da li osoba koja je tada udomila psa ima bilo kakve veze sa Babićem, odnosno da li je udomitelj.

“Nemamo pravo da objavljujemo identitet udomitelja, a ukoliko se utvrdi da je prethodno udomljeni pas dat Babiću, Društvo za zaštitu životinja će u skladu sa ovlašćenjima podnijeti prijavu protiv lica koje je potpisalo ugovor prilikom udomljavanja psa”, rečeno je “Vijestima” u “Čistoći”.

Iako se ne izjašnjava o tome čiji je američki staford kojeg je Babić “podvalio” kao “krvnog ubicu”, “Čistoća” u odgovoru “Vijestima” navodi kako se u skloništu za napuštene životinje na Vrelima ribničkim sada nalaze “sva tri psa koje je Babić bio dužan da preda”, američki staford, te dva psa čije su fotografije objavljene na Facebook profilu Babića - pit bul terijer - “krvni ubica” i ženka rotvajlera.

Rotvajlerka ima krmeljave oči Foto: Boris Pejović

Tužilaštvo se, kako je “Vijestima” rečeno u Upravi policije, izjasnilo da u Babićevim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, ali da postoje elementi prekršaja tačke 3 člana 8 Zakona o zaštiti dobrobiti životinja u kojoj se navodi da je zabranjeno "uzgajati životinje na način da trpe bol, patnju i strah i namjerno ih povređivati".

Slučaj je dalje proslijeđen Veterinarskoj inspekciji, u kojoj navode da je Babić u obavezi da snosi troškove smještaja pasa u azilu.

Veterinarska služba će pratiti njihovo zdravstveno stanje i posmatrati ponašanje “krvnog ubice”.

Babić će biti u obavezi da Veterinarskoj inspekciji dostavi dokumentaciju o porijeklu pasa, njihovom zdravstvenom stanju, vakcinacijama…

“Nakon dobijanja izvještaja veterinarske službe azila biće odlučeno o daljoj sudbini psa”, navode u Veterinarskoj inspekciji, dodajući da je moguća i eutanazija, ukoliko pas pokaže simptome zločudnosti ili agresivnosti.

Ima posla i za veterinare

Psi su, navode u “Čistoći”, dodatno obezbijeđeni i nalaze se u zasebnim boksovima kako bi isključili bilo kakav vid opasnosti po druge pse u skloništu. Svaki od tih pasa jeste u odvojenom boksu, u to se uvjerila i ekipa “Vijesti” tokom posjete.

"Krvni ubica" krvari u predjelu testisa Foto: Boris Pejović

Američki staford je, jednako kao i tokom prve posjete “Vijesti” 20. jula, pun krpelja. Rotvajler ima problema sa očima, koje su suzne i krmeljave, a u boksu pit bul terijera vidljive su kapljice krvi. Tragovi krvi vidljivi su u predjelu testisa tog psa.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je Veterinarska služba zadužena za podgoričko sklonište za životnje već obaviještena o zdravstvenom stanju pasa.

Interesovao se za pse

Babić se, kako je „Vijestima” rečeno u “Čistoći”, ranije u skloništu za životinje interesovao za pse koji su na raspolaganju za udomljavanje.

Babić ili osobe koje se prema životinjama ponašaju kao on, mogu postati vlasnici pasa iz skloništa, jer se prilikom potencijalnih udomitelja provjeravaju uslovi, a ne lica koja se interesuju za udomljavanje

“Obilazak je subotom kada radnik Skloništa za napuštene životinje zajedno sa volonterom Društva za zaštitu životinja Podgorica obilazi potencijalne udomitelje i na licu mjesta procjenjuju uslove koje su udomitelji naveli u prijavi. Ukoliko su uslovi prihvatljivi i u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, pas se daje na udomljavanje”, navode u “Čistoći”.

Prije tačno godinu Društvo za zaštitu životinja predalo je Skupštini Glavnog grada inicijativu - peticiju za formiranje policije za životinje koju je potpisalo preko 1.200 građana. Formiranjem policije bi se, kako je tada saopšteno, omogućilo efikasno i pravovremeno reagovanje u svim slučajevima nehumanog odnosa prema životinjama, kao i izricanje opomene, nalaganje izmjene zatečenog stanja u kome se drže životinje, pokretanje istrage, podnošenje prekršajne ili krivične prijave.

Galerija

Bonus video: