Smjernice za manje ljekarskih grešaka

“Svjedoci smo da je sudskih postupaka sve više, i ovo je način da se utvrdi činjenično stanje”
248 pregleda 3 komentar(a)
ministarstvo zdravlja, Foto: Vesko Belojević
ministarstvo zdravlja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.07.2012. 16:35h

Crnogorski ljekari uskoro će koristiti nešto što je praksa u razvijenim državama – kliničke smjernice kako da prepoznaju, a nakon toga i da reaguju u slučaju najčešćih bolesti.

Kako je saopšteno na prezentaciji vodiča dobre kliničke prakse, sada slijedi teži dio posla – njihova primjena, koja se ogleda u tome da vodiči dođu do svih ljekara, koji bi ih primjenjivali u liječenju.

“Sljedeći korak je da vodiči budu implementirani u informacioni zdravstveni sistem, i na taj način bi bilo omogućeno da budu dostupni svim ljekarima”, kazala je članica radne grupe dr Sanja Simović.

Kako je objasnila, vodiči će služiti ljekarima da preduzmu prve korake u liječenju, ali će biti i izvjesna zaštita u sudskim sporovima zbog ljekarskog propusta, ukoliko je ispoštovao smjernice.

“Svjedoci smo da je sudskih postupaka sve više, i ovo je način da se utvrdi činjenično stanje”, poručila je Simović.

Dešava se da se pacijenti sa istim oboljenjem različito tretiraju, pa će vodiči koristiti i ljekarima i pacijentima, a imaće značaj i u racionalizaciji novca koji se troši u zdravstvu

Pomoćnica ministra zdravlja dr Jadranka Lakićević podsjetila je da je izrada smjernica dio projekta za unapređenje zdravstvene zaštite, te da će prvi put crnogorski ljekari i pacijenti dobiti nešto što je standard u razvijenim državama.

“Dešava se da se pacijenti sa istim oboljenjem različito tretiraju, pa će vodiči koristiti i ljekarima i pacijentima, a imaće značaj i u racionalizaciji novca koji se troši u zdravstvu”, kazala je ona.

Medicinski direktor Kliničnog centra prof. dr Ljilja Musić, kazala je da su vodiči rađeni po uzoru na evropske, i da će izrada kliničkih smjernica biti kontinuirani rad.

Radna grupa za izradu smjernica do sada je uradila 10 vodiča, koji će ljekari koristiti prilikom liječenja srčanog i moždanog udara, arterijske hipertenzije, prevencije kardiovaskularnih bolesti, racionalne upotrebe antibiotika, šizofrenije.

Nedostatak nacionalnih smjernica za liječenje bio je predmet kritike mnogih izvještaja o stanju zdravstva u Crnoj Gori.

Bonus video: