Šofranac: Aktivnosti na Koniku prema standardima

Više od 800 osoba ostalo je bez domova u požaru koji je u utorak zahvatio Konik, kada je izgorjelo 29 baraka u kojima je bilo smješteno oko 150 porodica
73 pregleda 1 komentar(a)
Požar Konik, Foto: Savo Prelević
Požar Konik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2012. 13:41h

Operativni tim smatra da su aktivnosti nakon požara na Koniku u skladu sa standardima, ali da sve što je učinjeno predstavlja privremeno rješenje zbog lokacije i pripremanog terena i uslova boravka u šatorima.

Više od 800 osoba ostalo je bez domova u požaru koji je u utorak zahvatio Konik, kada je izgorjelo 29 baraka u kojima je bilo smješteno oko 150 porodica. Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović formirao je operativni tim, kojim rukovodi direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica, Željko Šofranac.

"Agencija za planiranje Glavnog grada odredila je lokaciju za podizanje šator naselja, za zbrinjavanje evakuisanog stanovništva. Šatore su obezbijedili Sektor za vanredne situacije i Crveni krst Crne Gore, a u njihovom postavljanju je učestvovalo šest timova Crvenog krsta i 20 pripadnika Vojske Crne Gore", kaže se u saopštenju Šofranca.

Prema njegovim riječima, u blizini kampa Konik II, u područnom odjeljenju osnovne škole „Božidar Vuković-Podgoričanin“ obezbijeđeni su uslovi za privremeno prenoćište ugroženih porodica, čiji kapacitet može biti do 300 osoba.

Protest ispred zgrade Vlade: "Bez Mila nema ništa">>>

"Volite nas jedino kad glasamo, zaboravite nas više, mrtvi smo za vas">>>

Šofranac je kazao da su na prenoćištu u školi trenutno 33 osobe, da je obezbijeđen transport za sve koji izraze želju za alternativnim smještajem.

"Glavni Grad je sa svojom komunalnom službom raščistio požareni teren i izvršio tamponiranje podloge za podizanje šatora. Obezbijedio je i javnu rasvjetu, vodu za piće i tehničku upotrebu na tom području. U saradnji sa UNHCR-om je obezbijedio hranu za nekoliko dana", kaže se u saopštenju.

Šofranac je podsjetio da je od 24. jula šestoro djece smješteno u Dom Mladost Bijela, četvoro starih u dom u Bijelom Polju, i kazao da je dvoje djece zbrinuto na dječjem odjeljenju u Kliničkom centru.

On je naveo da Uprava policije obezbjeđuje područje zahvaćeno požarom i ostali dio kampa Konik I i II.

U vezi sa donacijama i pomoći, Šofranas je rekao da UNHCR na raspolaganju ima 450 madraca, 1.000 ćebadi i 200 kuhinjskih setova.

"OSCE je obezbijedio higijenske pakete za ugrožene porodice, a Unicef pomoć za djecu. Turska ambasada ponudila je pomoć", kazao je on.

Kako je naveo, vlasnik DOO MILPEK Slobodan Šoškić obezbijedio je hljeb i pecivo, a Neđzmedin Šalja je za smještaj stanovnika sa Konika ponudio objekat od 200 metara kvadratnih u Tuzima.

"Operativni tim smatra da je kompletan proces obavljen u skladu sa standardima, da su u njemu uključeni svi subjekti i da je izvršena integracija svih raspoloživih resursa sa lokalnog i državnog nivoa. Smatramo da sve što je preduzeto predstavlja privremeno rješenje, kako zbog lokacije i pripremanog terena tako i uslova boravka u šatorima", saopštio je Šofranac.

Bonus video: