Njemci miniraju pored plaža i kuća na Obali Đuraševića

"Pumpna stanica u Krtolima je najveća pumpna stanica kanalizacionog sistema Luštice, koji je trenutno u izgradnji"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 11:14h

Grupa mještana Obale Đuraševića u Krtolima kod Tivta protestovala je zbog izvođenja radova na izgradnji jedne od pumpnih stanica novog kanalizacionog sistema na tom dijelu opštine Tivat, koji kako smatraju mještani, čine nepodnošljivim život i građana Tivta i turista koji ovdje ljetuju.

Naime, u skladu sa posebnim odobrenjem koje im je kao investitor izdala Opština Tivat, operativa njemačke firme “Ludwig Pfeiffer” uprkos sezonskoj zabrani obavljanja građevinskih radova, nastavila je sa gradnjom pumpne stanice na Obali Đuraševića.

Mještani tvrde da im je zbog radova koji se izvode u neposrednoj blizini lokalnog puta Tivat-Radovići, na samo par desetina metara od najbližih kuća i obale mora, život postao nepodnošljiv jer su od ranog jutra izloženi buci mašina, prašini, ali i povremenim detonacijama eksplozivnih punjenja kojima radnici “Ludwig Pfeiffera” razbijaju ljutu stijenu na mjestu gdje se gradi pumpna stanica.

"Usred sezone miniraju, hiltijima buše, bagerima i kamionima vuku kamenje. Kamenje pada na obližnje kuće od kojih je jedna i moja" kaže mještanka Sanja Janković.

Tražiće da se radovi zaustave tokom sezone

Njen otac Vaso Dubravčevič novinarima je pokazao i snimak sa sigurnosne kamere na kući njegovog komšije koja je 19. jula u 14.07 sati snimila scenu miniranja na gradilištu, ali i kamenje koje je tom prilikom popadalo po parkingu te kuće na kojem su bila dva automobila. Srećom, tom prilikom kola nisu oštećena, ali mještani tvrde da im kamenje od miniranja svakodnevno pada po kućama i dvorištima, dok sa gradilišta stalno stiže prašina, a povremeno i prljava voda i talog blata koji dospijevaju u more i čine ga neuslovnim za kupanje mještana i turista.

"Pumpna stanica u Krtolima je najveća pumpna stanica kanalizacionog sistema Luštice, koji je trenutno u izgradnji"

Žitelji Obale Đuraševića zbog toga su protestovali kod izvođača radova, Komunalne policije i kod rukovodstva Opštine Tivat, tražeći da se radovi zaustave dok traje sezona, ali svoj problem do sada nijesu efikasno riješili.

"Pumpna stanica u Krtolima je najveća pumpna stanica kanalizacionog sistema Luštice, koji je trenutno u izgradnji, i za koji je usljed izolovanosti i udaljenosti od objekata i turističkih sadržaja, dobijena saglasnost rada na toj mikrolokaciji tokom ljetnje sezone", saopštili su iz kompanije „Dahlem“, koja vrši nadzor nad izvođenjem radova na aktuelnom projektu izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Tivat.

Sprovodimo mjere bezbjednosti

U “Dahlemu” naglašavaju da “izvođač sprovodi sve neophodne mjere zaštite, što uključuje i sve zaštitne mjere prilikom izvođenja radova na povremenom miniranju stijenske mase - čelične mreže i ploče koje sprečavaju raspršivanje materijala bilo koje vrste.”

Oni su obećali da će preduzeti i dodatne mjere “kako bi smanjili uticaj ovih radova na odvijanje turističke sezone, prije svega u pogledu smanjenja buke koju ovi radovi pričinjavaju”, kao i da će radovi biti privedeni kraju do kraja ove sedmice.

Vaso Dubravčevič novinarima je pokazao i snimak sa sigurnosne kamere na kući njegovog komšije koja je 19. jula u 14.07 sati snimila scenu miniranja na gradilištu, ali i kamenje koje je tom prilikom popadalo po parkingu te kuće na kojem su bila dva automobila

Bonus video: