MANS i CEMI: Vlada je profitirala na antikorupciji

Za projekte koji se odnose na antikorupcijske politike nevladine organizacije od donatora dobijaju po projektu od 10.000 do 140.000 eura
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 18:32h

Predstavnici nevladinih organizacija kažu da se nijesu prepoznali u izjavi ministra pravde i potpredsjednika Vlade Duška Markovića da je u Crnoj Gori jednako isplativa priča o antikorupciji kao nekada sama korupcija i tvrde da je najviše novca ta priča donijela upravo Vladi.

Iz dvije nevladine organizacije koje su najaktivnije u toj priči, Centra za monitoring i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora odbaciju tezu Markovića o “isplativosti” bavljenja tim poslom.

Marković je nedavno, na panelu o antikorupcijskim politikama, koji je organizovao CEMI saopštio da se o korupciji mnogo govorilo i da se u tim govorima može i prenagliti, pa se ponekad stiče utisak da je danas antikorupcija isplativa baš kao i nekada korupcija.

Za projekte koji se odnose na antikorupcijske politike nevladine organizacije od donatora dobijaju po projektu od 10.000 do 140.000 eura, zavisno od složenosti broblema koje kandiduju.

Da je priča o borbi protiv korupcije isplativa i veoma važna i za nevladin sektor i za Vladu govori podatak da za pojedine projekte imaju finansijsku podršku od istih donatora poput Evropske komisije, UNDP, OEBS, američke, njemačke, britanske ambasade.

"Smatramo da bi bilo korisno da potpredsjednik Marković precizira svoje navode, kako bi se izbjegle proizvoljne optužbe na račun svih organizacija koje s bave borbom protiv korupcije", ocijenila je za "Vijesti" Ana Selić iz CEMI-ja, koja smatra da najbolje njihov budžet koji imaju na ime projekata za borbu protiv korupcije pokazuje da li to rade samo radi novca ili da se poboljša ukupan društveni ambijent.

"Naša organizacija se ne prepoznaje u izjavi Markovića, što se može vidjeti i izvoda našeg budžeta za prošlu i ovu godinu. CEMI je u 2011. realizovao dva projekta koji su koncentrisani na borbu protiv korupcije, čija je ukupna vrijednost bila 35.957 eura, što je 20 odsto ukupnog budžeta, a u 2012. su odobrena dva projekta, ukupne vrijednosti 45.698 eura ili 22 odsto planiranog budžeta".

"Za angažman u svim radnim grupama, u kojima su učestvovali predstavnici CEMI-ja u protekle dvije godine dobili su ukupno 850 eura. To se odnosi na učešće u Radnoj grupi za izradu Inoviranog akcionog plana, Radnoj grupi za izradu Zakona o lobiranju i Zakona o integritetu, Komisiji za izradu Zakona o finansiranju političkih partija".

"Rad u Nacionalnoj komisiji za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala je u potpunosti volonterski doprinos CEMI-ja. Sem tih projekata, naša NVO je sprovela veliki broj aktivnosti koje nisu projektno finansiranje, a koje su usmjerene na suzbijanje korupcije i više puta smo iskazali spremnost da učestvujemo u svakoj antikorupcijskoj inicijativi", rekla je Selić.

Vuk Maraš iz MANS-a, čija je nevladina organizacija najaktivnija u toj oblasti i otišla najdalje podnošenjem na desetine konkretnih krivičnih prijava protiv visokih funkcionera upravo zbog korupcije, tvrdi da se priča o antikorupciji u proteklih nekoliko godina najviše isplatila baš Vladi.

"U proteklih nekoliko godina priča o antikorupciji je bila najisplativija Vladi koja je od stranih donatora dobijala na desetine miliona eura da se unaprijedi borba protiv korupcije i organizovanog kriminal na najvišim nivoima u ovoj oblasti. Ipak, za uloženi novac Vlada nije dala ni približno očekivane rezultate, pa se i danas kao i prije nekoliko godina organi krivičnog gonjenja konstantno bave lugarima, saobraćajnim policajcima, medicinskim sestrama i šalterskim službenicima", rekao je Maraš “Vijestima”.

On je podsjetio da je najviše novca Vlada dobila za projekte kao što su pravosudini informacioni sistem PRIS koji ni danas nije u potpunosti operacionalizovan i za nabavku opremu za prisluškivanje i praćenje korupcije na najvišem nivou - korišćena za neustavno prisluškivanje crnogorskih građana.

"NVO je dobijala i dalje dobija novac za antikorupciju, međutim ta sredstva su neuporedivo manja od onih koja dobija Vlada. S druge strane doprinos je neuporedivo veći od onog koji je napravila Vlada. Iz čega se jasno vidi da se MANS, a vjerujem i druge nevladine organizacije tim poslom ne bave zbog novca".

"Podsjetiću da je MANS od građana primio na desetine prijava više od policije i tužilaštva i da od njih imamo mnogo više povjerenja javnosti, kao i da je svojevremeno tužilaštvo tvrdilo da su naše prijave ozbiljnije od policijskih", rekao je Maraš koji nije mogao da precizira koliko tačno novca dobijaju za antikorupcijske programe.

Prema sajtu te NVO, u 2010. dodijeljeno je više od pola miliona eura za sve projekte koje su radili, a među njima i projekte koji su se odnosili na antikorupcijske politike.

Sami će se prepoznati

Marković je u odgovoru "Vijestima" nije prcizirao na koga je mislio da je zaradio na priči o korupciji.

"Ponoviću da se u borbi protiv korupcije mora i treba i mnogo govoriti i mnogo raditi. Vlada nema monopol nad tim procesom, već su svi pozvani da o tome govore, i nevladin sektor, i naši međunarodni partneri i što je najvažnije crnogorska javnost".

"Ponoviću i da se sa problemom korupcije suočavamo na dva nivoa, suzbijajući je tamo gdje postoji i suzbijajući percepciju tamo gdje ona ne postoji. A uspješnost borbe protiv korupcije zavisi umnogome od objektivne procjene izazova koji je pred nama, i upravo je moja teza da se antikorupcija isplati uperena ka svima onima koji, baveći se borbom protiv korupcije, prevazilaze realne dimenzije problema, misleći, ne samo, ali primarno, na političku eksploataciju ideje borbe protiv ovog izazova ma od koga ona dolazila", odgovorio je Marković, na pitanje da precizira na koga je tačno mislio i tako otkloni dileme jer su o problemu korupcije mnogo govorili predstavnici Vlade, pojedine NVO i mediji, ali i Vladini međunarodni i evropski partneri poput Štefana Filea, komesara Komesarijata za proširenje u Evropskoj uniji.

Galerija

Bonus video: