Građanski front: Sudije manipulišu propisima i ignorišu 30.000 potpisa

"Sramno je da sudije Ustavnog suda kojima je dužnost da štite ustavni poredak prvi izigravaju zakone"
56 pregleda 0 komentar(a)
Zakon o taksama, Građanski front, Foto: Savo Prelević
Zakon o taksama, Građanski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2012. 12:34h

Građanski front i više uglednih pravnika zatražilo je danas od Ustavnog suda da poništi svoj Poslovnik o radu jer je njegovom zloupotrebom odložio hitno postupanje povodom predloga za ukidanje Zakona o taksama euro po euro.

Euro po euro, pljačka >>>

U inicijativi, koju je potpisalo 14 pravnika, precizira se da je Ustavni sud u svom Poslovniku propisao pravila postupka koja su već bila predviđena Zakonom o Ustavnom sudu.

Zakon o Ustavnom sudu propisuje da taj sud inicijativu može dostaviti na izjašnjenje učesnicima u postupku i odrediti im rok za to, ali i ne mora.

"Ustavni sud je promjenio ta pravila pa je svojim Poslovnikom propisao drugačija primjenljiva pravila u slučaju potreba Prve familije i njenih sponzora i prijatelja, propisujući rok od 30 dana u kome moraju čekati izjašnjenje Skupštine i Vlade", navodi se u saopštenju Građanskog fronta.

Prekršili Zakon i Ustav

Oni dalje navode da je Ustavni sud prekršio Zakon i Ustav donoseći svoja interna pravila kojima uređuje postupak.

"A upravo na osnovu toga on već skoro mjesec dana toleriše pljačku građana taksama euro po euro ignorišući inicijativu Građanskog fronta da je zaustavi i ukine."

Ustavni sud čeka mišljenje Skupštine i Vlade o Zakonu o taksama.

"Sramno je da sudije Ustavnog suda kojima je dužnost da štite ustavni poredak upravo prvi izigravaju zakone"

"Sramno je da sudije Ustavnog suda kojima je dužnost da štite ustavni poredak upravo prvi izigravaju zakone, kako bi bili saučesnici u pljački građana Crne Gore", piše u saopštenju Građanskog fronta.

Ustavni sud još ćuti na Inicijativu za ukidanje taksi "euro po euro" >>>

Zahtjevaju od njih da hitno ukinu interne propise koje su donijeli "kako bi izigrali pravnu proceduru i da prije nego odu na ljetovanje prekinu još jedno maltretiranje građana za račun Vlade zarobljene mrežom organizovanog kriminala i Prve familije".

Inicijativu za ocijenu ustavnosti i zakonitosti Poslovnika Ustavnog suda potpisali su: Veselin Radulović, Dalibor Kavarić, Djordje Blažić, Daliborka Knežević, Mirjana Camović, Dražen Medojević, Kolja Camaj, Momčilo Sekulić, Jovan Poleksić, Makedonka Kasalica, Budimir Darmanović, Vojislav Adamović, Slavko Maraš, Angel Gojčaj.

Bonus video: